Z novelo zakona o dohodnini se vsem obetajo višje plače

V opoziciji sicer opozarjajo, da bodo z novelo zakona največ pridobili prav tisti, ki imajo že sedaj visoke dohodke.
Fotografija: Vsi zaposleni bodo prejeli nekoliko višje plače. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vsi zaposleni bodo prejeli nekoliko višje plače. Foto: Leon Vidic/Delo

Včeraj so v državnem zboru s 45 glasovi za in 40 glasovi proti sprejeli novelo zakona o dohodnini, s čimer naj bi vsi zaposleni prejeli nekoliko višje neto plače. V opoziciji sicer opozarjajo, da naj bi z novelo zakona največ pridobili prav tisti, ki že zdaj prejemajo visoke dohodke. O predlogu bi morali poslanci sicer glasovati že decembra lani, vendar je bilo glasovanje na pobudo koalicije prestavljeno na kasnejši termin, poroča STA.

Skladno s sprejeto novelo zakona se bo med drugim postopoma zviševala splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo zavezanci za dohodnino. Do leta 2025 naj bi se tako z zdajšnjih 3500 postopoma zvišala na 7500 evrov, zaradi česar naj bi vsi zaposleni prejeli nekoliko višje plače. Sočasno se stopnja v najvišjem, petem dohodninskem razredu znižuje; in sicer s 50 na 45 odstotkov.

image_alt
Nepredstavljiva rast cen na evropskem nepremičninskem trgu

Znižuje se tudi obdavčitev dohodka od oddajanja premoženja v najem

Novela zakona predvideva tudi znižanje stopnje dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov; in sicer s 27,5 odstotka na 25 odstotkov. Kapital naj bi bil pri tem neobdavčen že ob odsvojitvi po 15 letih lastništva. Znižuje se tudi obdavčitev dohodka od oddajanja premoženja v najem. Ta bo padla z zdajšnjih 27,5 odstotka na 15 odstotkov. Zmanjšali se bodo tudi normirani stroški. V noveli zakona o dohodnini je med drugim določeno, da se bodo olajšave in neto letne davčne osnove v lestvici za odmero dohodnine znova usklajevale z inflacijo.

Ponovno bo uvedena tudi seniorska olajšava. Foto: Shutterstock
Ponovno bo uvedena tudi seniorska olajšava. Foto: Shutterstock
Ponovno bo uvedena tudi seniorska olajšava v višini 1500 evrov, ki bo pripadala starejšim od 70 let. Davčna obravnava nagrad za poslovno uspešnost bo ugodnejša. Tovrstne nagrade bodo v prihodnje neobdavčene, če bodo znašale 100 odstotkov povprečne plače zaposlenega v zadnjih 12 mesecih ali manj. Delodajalec bo lahko v prihodnje nagrade izplačal tudi v obliki ugodnosti namesto v denarju.

Če bo službeni avtomobil, ki ga bodo zaposleni uporabljali v zasebne namene, električen, zanj po novem ne bo treba plačevati bonitete. Če bo delodajalec zaposlil osebo, mlajšo od 29 let, starejšo od 55 let ali osebo z deficitarnim poklicem, bo lahko zanjo uveljavljal znižanje davčne osnove. Prav tako je z novelo zakona predvidena oprostitev dohodnine za dohodke iz naslova družinske pokojnine ter izplačila iz šolskih skladov.

image_alt
Človeški možgani so presenetljivo podobni vesolju

Levica proti zakonu, koalicija in delodajalske organizacije pa so ga podprle

V Levici sicer menijo, da gre pri sprejetju novele zakona o dohodnini za enega najbolj škodljivih zakonov, ki jih je pripravila aktualna vlada. »Zaradi ogromnih davčnih daril menedžerjem, najbolje plačanim zdravnikom in odvetnikom ter nepremičninskim baronom bo vlada v javnih blagajnah izvrtala 800-milijonsko luknjo. Ker je vsak cent, ki ga podarimo bogatim, cent manj za javno zdravstvo, javno šolstvo in socialne storitve za najšibkejše, bodo račun za davčne odpustke bogatim nazadnje plačali revni,« so v odzivu na sprejet zakon med drugim zapisali v stranki Levica, ki se je opredelila proti omenjenim spremembam.

Podporo zakonu so sicer poleg velike večine koalicijskih poslancev večkrat izrekle delodajalske organizacije, ki v njem vidijo korak v smeri večje konkurenčnosti gospodarstva in izboljšanja poslovnega okolja.

Ker so bile spremembe zakona obravnavane že decembra lani, je bilo sprva predvideno, da naj bi ta v veljavo stopil že s 1. januarjem letos. Zaradi prestavitve glasovanja na kasnejši termin seveda to ni bilo izvedljivo. Predvideva se, da bo zakon sicer že letos stopil v veljavo.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Več iz rubrike