Vila Bled lani prvič po več letih poslovala z dobičkom

Vila Bled, nekdanja predsedniška rezidenca, danes butični hotel, je za blejski turizem zelo pomembna, saj že vrsto let sprejema ugledne goste.
Fotografija: Vila Bled lani poslovala s pozitivnim izidom. Foto: Račič Blaž/Delo
Odpri galerijo
Vila Bled lani poslovala s pozitivnim izidom. Foto: Račič Blaž/Delo

Vila je bila leta 2019 delno energetsko sanirana, letos pa bo sledilo še restavriranje stavbnega pohištva, da bo stavba še bolj energetsko varčna. V preteklosti so bili namreč stroški ogrevanja zelo visoki, leta 2019 pa so zamenjali energent in z ogrevanja na kurilno olje prešli na ogrevanje z zemeljskim plinom, kar je prispevalo k občutno nižjim stroškom.

image_alt
Teden restavracij: Začelo se je sprejemanje rezervacij

»Tako smo na Bledu lani prvič po mnogih letih poslovali s pozitivnim izidom in to s kar spodobnimi 350.000 evrov dobička,« STA povzema besede Marjana Hribarja, direktorja JGZ Brdo.

Brez celovite prenove

Trenutno se lotevajo tudi menjave oziroma restavriranja oken. Računajo, da bodo dela končana do jeseni. »Hkrati bo Vila Bled dobila še nekaj drugih kozmetičnih popravkov. Odločili pa smo se, da ne gremo v nikakršno prenovo, ki bi pomenila popolnoma drugačno vilo, česar nočemo,« je poudaril Hribar.

Bled tudi pozimi privablja veliko turistov. Foto: Leon Vidic/Delo
Bled tudi pozimi privablja veliko turistov. Foto: Leon Vidic/Delo

Hkrati je tudi pojasnil, da se vedno bolj ceni arhitektura, značilna za socialistično obdobje, ki številnim sicer ni všeč, vendar je del naše kulturne dediščine. Kot je navedel, so na vili med drugim svoj pečat pustili znani videmski kamnoseki, izpostavil pa je tudi izjemno dediščino muranskega stekla in znamenite freske. »Zelo veliko je teh elementov, ki so dovolj veliki argumenti, da ne gremo v neko povsem novo zgodbo, ki bi razvrednotila vseh 100 let obstoja vile,« je povedal Hribar.

image_alt
Nepredstavljiva rast cen na evropskem nepremičninskem trgu

Dobro obiskana tudi Vila Zlatorog

Po Hribarjevih besedah je bila lani Vila Bled res dobro obiskana in je odlično poslovala. Zadovoljivo zasedenost so zabeležili tudi v zimski sezoni, kar lahko delno pripišejo zaprtju ostalih hotelov na Bledu, medtem ko je bila Vila Bled po sanaciji odprta skozi vse leto.

JGZ Brdo na Bledu upravlja tudi z Vilo Zlatorog, ki se prav tako nahaja na idealni lokaciji ob Blejskem jezeru in privablja ugledne goste. Med turisti prevladujejo gostje iz Švice, Avstrije, Nemčije in ZDA, medtem ko Vilo Bled obišče veliko stalnih gostov, ki prihajajo že vrsto let, kot na primer znana italijanska grofovska družina, ki vsako poletje v vili biva šest tednov, navaja STA.

Oba objekta želijo čim bolj približati tako domačim kot tujim obiskovalcem in na tak način prispevati k večji pestrosti turistične ponudbe na Bledu in na Gorenjskem. Pri tem je ključno dobro sodelovanje in povezovanje z blejsko občino in zavodom za turizem. »Skupaj delamo za to, da se gostje, bodisi turisti bodisi protokolarni gostje, počutijo dobro,« poudarja direktor JGZ.

image_alt
Kaj se bo zgodilo z razkošnimi vilami ruskih bogatašev na Jadranu?

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.