Teden restavracij: Začelo se je sprejemanje rezervacij
Najbolj množična slovenska kulinarična akcija Teden restavracij (TR) od danes naprej sprejema rezervacije. Spomladansko vseslovensko kulinarično gibanje bo letos potekalo med 25. marcem in 3. aprilom. Vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev so dostopne tudi na spletni strani Tedna restavracij.
Rdeča nit letošnjega Tedna restavracij je Moja zgodba, ki jo bodo chefi in chefinje predstavili na svojih krožnikih v najmanj treh hodih.
»Restavracije, ki sodelujejo v Tednu restavracij, povezuje kakovost. A to ne pomeni, da so vse enake. Morajo se razlikovati, saj jih prav različnost dela prepoznavne in posebne. To je 'moja zgodba'. Zato želimo, da nam jo predstavijo, toda ne z besedami, temveč z jedmi,« pojasnjuje selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger.
Letos sodelujejo 104 najbolje ocenjene gostilne
Ekskluzivna prireditev za vse, ki svoje brbončice radi razvajajo le v najboljših restavracijah, letos poteka že deseto leto. Na njej vrhunski kulinarični ustvarjalci predstavljajo svoje znanje in s posebnim menijem privabljajo nove goste, hkrati pa z razvajanjem po nižji ceni nagrajujejo stalne goste.
Najbolj kulinarično obarvan del leta traja deset dni in se ponovi jeseni. V letošnjem pomladnem TR sodelujejo 104 gostilne in restavracije, ki so bile izbrane po strogih merilih.
Restavracije, ki želijo sodelovati v Tednu restavracij, se lahko prijavijo na ocenjevanje. Kulinarični kritik pride v restavracijo nenajavljen, naroči izbrane jedi, nato pa poda oceno za celotno izkušnjo. Selektor Tedna restavracij k sodelovanju povabi restavracije, ki so si glede na določene kriterije prislužile dobro oceno, kar pomeni, da lahko gostje izbirajo le med najboljšimi slovenskimi restavracijami in gostilnami.
Najboljše razmerje med kakovostjo in ceno
Prvi teden restavracij je bil organiziran leta 1992 v New Yorku, slovenski Teden restavracij se je začel leta 2012 v Mariboru, že naslednje leto pa se je prelevil v vseslovensko kulinarično gibanje. Kulinarični festival traja od države do države različno dolgo, prav tako pa se razlikujejo tudi cene posebnih menijev.
Letošnja cena menijev slovenskega TR bo enotna za vse restavracije. Znašala bo 21 evrov z doplačilom za kakovost v najbolje ocenjenih restavracijah (dva evra za dva srčka, šest evrov za tri in štiri srčke), navajajo na spletni strani Vivi.
STO kot partner Tedna restavracij
Vsakoletni pokrovitelj Tedna restavracij je Slovenska turistična organizacija (STO), ki akcijo promovira tudi v tujini.
»Posebej me veseli, da spomladanski Teden restavracij prihaja v času, ko lahko v okusih slovenske gastronomije ponovno uživamo brez omejitev, še vedno pa z vso skrbjo za zagotavljanje varnih in zelenih doživetij. Varna doživetja v slovenskem gostinstvu in turizmu zagotavljamo s standardi in znakom Green&Safe, trajnost pa udejanjamo s številnimi projekti, med drugim z znakom Slovenia Green Cuisine in vzpodbudami za izločitev plastike za enkratno uporabo,« spletna stran Vivi povzema besede v. d. direktorice STO Ilone Stermecki.
Več iz rubrike
Pogajanja z upniki lahko rešijo zaplet na Jesenicah
Vrednost projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice ocenjena prenizko.
Slovenski junak trajnosti je postalo podjetje Pribinovina
Zmagovalci Generalijevega natečaja SME EnterPRIZE za bolj trajnostno gospodarstvo.