Velika Britanija: Od kod energija, ko se vetrne elektrarne ustavijo?

Vetrne elektrarne ustvarijo kar 25 odstotkov skupne električne energije na Otoku, zaradi česar so bili Britanci brez premoga rekordna dva meseca.
Fotografija: Vetrnica pri Razdrtem, 22. maj 2019.Foto: Pivk Mavric / Delo
Odpri galerijo
Vetrnica pri Razdrtem, 22. maj 2019.Foto: Pivk Mavric / Delo

Eksponentna rast vetrnih elektrarn v Severnem morju je dokaz skupnih prizadevanj evropskih držav, ki vlagajo čas, trud in denar v dekarbonizacijo svojih električnih omrežij. Toda ravno takrat, ko Evropa energijo najbolj potrebuje, je veter v Severnem morju prenehal pihati, zaradi česar se morajo regionalni energetski trgi boriti za zaloge plina za ogrevanje domov.
 

Strm padec glede na prejšnje leto

 
Evropski energetski trg je vse bolj odvisen od obnovljivega vira energije, ki je cenovno ugoden in ne oddaja ogljikovih emisij. Je pa očitno nezanesljiv. V času, ko je za oživitev gospodarstva v regiji po pandemiji potrebne več energije, evropske države opuščajo kvote, ki so namenjene omejevanju emisij ogljika, navaja spletna stran Fortune. O zaprtju premogovih elektrarn bo verjetno treba ponovno razmisliti.
 
image_alt
Inovativna svetilka, ki sveti 45 dni s pol litra slane vode

Poleg delne preusmeritve k škodljivim virom energije, kar ima že samo po sebi grenek priokus, je oskrba z zemeljskim plinom na celini še geopolitično zapletena, pojasnjuje Fortune. Dobava iz Rusije se je zmanjšala, saj ta kopiči svoje rezerve, Kitajska, Japonska in Južna Koreja pa se prav tako potegujejo za utekočinjeni zemeljski plin v Evropi.
 
Vetrna elektrarna, Wales. Foto: RWE
Vetrna elektrarna, Wales. Foto: RWE
»Močna rast proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov vsekakor vpliva na cene in mešanico energetskih virov,« pravi Carlos Torres Diaz, vodja plinskih in energetskih trgov v podjetju za energetske raziskave Rystad Energy. Razmere so še posebej zaskrbljujoče v Združenem kraljestvu, kjer zagotavlja vetrna energija trenutno le sedem odstotkov električne energije v državi. To je strm padec v primerjavi s 25 odstotki, ki jih je v povprečju proizvedla v letu 2020.
 
Na Otoku tako plin in premog zapolnjujeta vrzel, ki jo je ustvarilo pomanjkanje vetra. Plin predstavlja zdaj več kot polovico električne energije v Združenem kraljestvu. V uporabo se je vrnil celo premog, vir energije, ki povzroča največ ogljikovih emisij. Po rekordnih dveh mesecih brez premoga predstavlja ta zdaj tri odstotke britanske električne energije. Eden izmed upraviteljev električnega trga je celo pozval odgovorne, naj ponovno zaženejo premogovne elektrarne. Bo pa to mogoče le še do leta 2024, ko bo Velika Britanija zaprla vse premogovne elektrarne.  
 

Elektrika se je močno podražila

 
Zaradi brezvetrja in konkurence za svetovno oskrbo s plinom so cene električne energije poskočile. Cene zemeljskega plina v Evropi so se v zadnjem letu zvišale za več kot petkrat, rekordni skok pa se bo verjetno prenesel na potrošnike, navaja Fortune.
image_alt
Ceno plina poneslo v nebo

V Združenem kraljestvu so se cene električne energije septembra podvojile in so sedemkrat višje kot pred letom dni. Cene za električno energijo so znašale sredi septembra 507 evrov na MWh, kar je 10-krat več od povprečne cene septembra 2020, zaradi česar sta dva dobavitelja energije celo prenehala poslovati. Računi za električno energijo se bodo oktobra zvišali za 11 milijonov gospodinjstev, potem ko je britanski regulator za energijo zvišal zgornjo mejo cen, ki določa, koliko lahko podjetja zaračunajo odjemalcem.
 
Velenje, 10. januar 2018. Foto: Piano Brane / Delo
Velenje, 10. januar 2018. Foto: Piano Brane / Delo

Španski predsednik vlade Pedro Sánchez je napovedal začasno znižanje davkov, da bi pomagal potrošnikom v svoji državi, kjer so se cene električne energije v enem dnevu zvišale za 12,6 odstotka. Francoska vlada razmišlja o povečanju števila ljudi, ki so lahko upravičeni do neposrednih subvencij za plačilo goriva. Grčija pa je ustanovila sklad za energetski prehod v višini 150 milijonov evrov, da bi nadomestila nedavno povišanje cen električne energije.
 
Evropska komisija in britanska vlada vlagata v uvajanje novih tehnologij, kot so energijsko-goste baterije in vodik, da državam ne bi bilo treba poseči po plinu ali premogu v času, ko je energija iz obnovljivih virov nezanesljiva. 
image_alt
Cene premoga letos strmo navzgor

Slovenska tiskovna agencija (STA) je 13. septembra zapisala, da si slovenska gospodinjstva lahko oddahnejo, saj večina trgovcev do konca leta predvidoma ne bo zvišala cen električne energije.
 

Več iz rubrike