V Združenem kraljestvu velike stavke poštnih delavcev

Stavka je bila prva od štirih načrtovanih v prihodnjih tednih, v njej pa je sodelovalo 115.000 delavcev na 1500 lokacijah.
Fotografija: Stavka poštnih delavcev v Veliki Britaniji 26. avgusta 2022. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP
Odpri galerijo
Stavka poštnih delavcev v Veliki Britaniji 26. avgusta 2022. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP

Pred nekaj dnevi je v Veliki Britaniji potekala največja stavka po letu 2009. Poštni delavci so namreč protestirali zaradi sporov glede plač in delovnih pogojev v nekdanjem državnem monopolu Royal Mail.

Stavka je bila prva od štirih načrtovanih v prihodnjih tednih, v njej pa je sodelovalo 115.000 delavcev na 1500 lokacijah. Nadaljnje stavke bodo potekale 31. avgusta, 8. in 9. septembra, navajajo tuji mediji.

image_alt
Velika Britanija posluša Billa Gatesa. Odobrila je novo nuklearko

S stavko se upirajo spremembam

Kot poroča CNBC, naj bi Royal Mail članom sindikata komunikacijskih delavcev (CWU) ponudil 5,5-odstotno povišanje plač, kot glavni razlog, zakaj plače ne morejo slediti inflaciji, pa je navedel negotov finančni položaj podjetja.

Družba je ob tem poudarila, da Royal Mail že zdaj izgublja 1,18 milijona dolarjev na dan, uresničitev zahtev sindikata CWU pa bi stala več kot 1,17 milijarde dolarjev na leto.

Royal Mail je sindikat obtožil, da se s predlogi upirajo spremembam. Foto: John Sibley/Reuters
Royal Mail je sindikat obtožil, da se s predlogi upirajo spremembam. Foto: John Sibley/Reuters

V nedavni izjavi je Royal Mail navedel, da so stavke podjetje pahnile v najbolj negotovo obdobje v njegovi 500-letni zgodovini.

»Naša prihodnost je poslovanje s paketi. Stare načine dela, namenjene pismu, moramo prilagoditi svetu, v katerem vse bolj prevladujejo paketi, in ukrepati moramo hitro,« je sporočilo podjetje. Ob tem so dodali, da je v interesu družbe dolgoročno zaščititi dobro plačana delovna mesta za nedoločen čas in ohraniti vodilno mesto v panogi na področju plač, pogojev in določil.

Royal Mail je sindikat obtožil, da se s predlogi upirajo spremembam. Po njihovem mnenju bi vizija sindikata CWU za prihodnost podjetja ustvarila preplet zmanjševanja obsega, višjih cen, večjih izgub in manjšega števila delovnih mest.

image_alt
Združeno kraljestvo pošilja mešane signale v svet kriptovalut

Izgubljeno zaupanje

Namestnik generalnega sekretarja sindikata CWU Terry Pullinger je za CNBC povedal, da je pogajalsko stališče Royal Maila od januarja 'izjemno agresivno', čeprav sta stranki pred tem brez incidentov delali na predlaganem sporazumu o spremembah, ki naj bi posodobil podjetje.

»Naši člani so glasovali na dveh množičnih glasovanjih, na enem o plačah in drugem o predlogih sprememb, pri čemer je na obeh glasovanjih sodelovalo več kot 80.000 delavcev, ki so s 97,6-odstotnim in 98,7-odstotnim 'da' podprli stavko,« je Pullinger v torek po elektronski pošti sporočil CNBC.

»To je kljub propagandi vodstva brez primere množično glasovanje o nezaupnici in kaže, da je RMG izgubil zaupanje, spoštovanje in zaupanje svojih zaposlenih,« je še dodal.

image_alt
Velika Britanija: električni skuterji nevarni

Več iz rubrike