V mariborskem podjetju opozorilna stavka zaradi slabega odnosa do zaposlenih

Okoli 15 zaposlenih v mariborskem podjetju A&E Europe, ki pod ameriškimi lastniki proizvaja industrijske sukance, je v ponedeljek izpeljalo dvourno opozorilno stavko, s katero terjajo izboljšanje plačil za svoje delo ter začetek socialnega dialoga. Stavko sicer podpira več kot polovica od okoli 160 zaposlenih.
Fotografija: Mariborsko podjetje A&E Europe. FOTO: Posnetek zaslona / Youtube
Odpri galerijo
Mariborsko podjetje A&E Europe. FOTO: Posnetek zaslona / Youtube

V mariborski družbi A&E Europe, ki se ukvarja z izdelavo industrijskega sukanca, so zaposleni v ponedeljek izvedeli opozorilno stavko. Kot so sporočili s Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS), so se za stavko odločili zaradi »odnosa podjetja do zaposlenih in splošnega nezadovoljstva«.

Podpredsednik Konfederacije sindikatov Slovenije (KSS) in predstavnik sindikata David Ažnoh je povedal, da so zaradi epidemije nekaj mesecev čakali na izvedbo stavke, saj so z aktivnostmi začeli že lani, ko so vodstvu podjetja in lastnikom poslali predlog podjetniške kolektivne pogodbe. Z njo želijo zvišati plače in izboljšati pogoje zaposlenih.

»Sindikat do danes s podjetjem ni uspel dogovoriti niti pogojev dela sindikata, ki je bil udeležen tudi pri ustanavljanju sveta delavcev. Z vodstvom podjetja pa tudi ta v letu dni obstoja ni uspel skleniti nobenega dogovora,« je pojasnil Ažnoh in dodal, da so poskuse socialnega dialoga pripeljali tako daleč, da drugega izhoda kot stavke nimajo več.

FOTO: Suhadolnik Jože
FOTO: Suhadolnik Jože
Vodstvo podjetja so jeseni pozvali k izplačilu 13. plače, a so skušali z delavci po Ažnohovih besedah manipulirati, da je 13. plača ali božičnica eno in isto, vendar je slednja obdavčena. Vse skupaj je bil povod, da je stavkovni odbor kljub epidemiji začel z nadaljnjimi postopki in sredi decembra napovedal stavko.

Kot pravi predstavnik zaposlenih, imajo ti absurdno nizke plače, nekateri celo 518 evrov bruto, s katero so, kljub temu da imajo delo, reveži, kar se v Sloveniji ne bi smelo dogajati. Tudi božičnica v višini 250 evrov je po njihovem zaradi dela v epidemiji in dobrih poslovnih rezultatov prenizka.

Ameriški lastniki so jim vendarle obljubili, da naj bi takoj po novem letu začeli s pogajanji, če ne bo posluha, pa so za 15. januar že napovedali novo stavko. V primeru, da jim ne uspe doseči svojega, bodo konec meseca začeli stavkati do izpolnitve ciljev. Upanje polagajo tudi v to, da bodo od novega leta dobili novo, slovensko vodstvo podjetja, zato bo morda komunikacija nekoliko boljša.


Podjetje je v času prvega vala stalo, na čakanju je bilo 90 odstotkov delavcev, saj so izkoristili možnost subvencije, v drugem valu pa proizvodnja teče, v nekoliko zmanjšanem obsegu tudi med temi prazniki.

Mariborsko podjetje, nekoč Tovarna sukancev in trakov Maribor, je zadnjih nekaj let v ameriški lasti družbe American & Efird, ki velja za enega vodilnih svetovnih proizvajalcev industrijskih in gospodinjskih sukancev. Po svetu upravlja s 27 obrati in zaposluje okoli 10.000 ljudi. Slovensko podjetje je skupaj z nemškim obratom proizvodni center za Evropo, Bližnji vzhod in Severno Afriko.

Kot je razvidno iz letnega poročila podjetja, so lani ustvarili 20,7 milijona evrov prihodkov ter leto zaključili s 135.000 evri izgube. V prvi polovici letošnjega leta so zaradi epidemije v primerjavi z letom prej beležili izpad v višini 25 odstotkov, a zagotavljajo, da imajo na voljo dovolj likvidnih sredstev za tekoče poravnavanje obveznosti. Na ravni celotnega leta načrtujejo za približno petino nižji promet kot lani.

Več iz te teme:

Več iz rubrike