V letu 2022 moramo biti pozorni na tri ključne kazalnike

Ameriški ekonomisti izpostavljajo tri ključne kazalnike za vpogled v stanje gospodarstva v letu 2022 - inflacija, stopnja delovne aktivnosti in realne plače.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden, 5. november 2021. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden, 5. november 2021. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Ameriško gospodarstvo je leto 2021 zaključilo z veliko negotovostjo. Inflacija je narasla na najvišjo raven od osemdesetih let prejšnjega stoletja, kar je močno zmanjšalo kupno moč potrošnikov, medtem ko je še vedno trajajoča epidemija koronavirusa prebivalce ZDA omejila in prispevala k zmanjšanju gospodarske dejavnosti.

image_alt
Povpraševanje po teh poklicih izjemno raste

Da bi ponudili določen vpogled v stanje v gospodarstvu in vsaj delno odgovorili na ta vprašanja, je spletni portal The Conversation angažiral tri ekonomiste, da bi izpostavili določene ekonomske kazalnike in po eno merilno orodje, ki ga bodo pozorno spremljali v prihajajočem letu in jim bo pomagalo bolje razumeti, kako gre gospodarstvu v ZDA.

Inflacija – zakaj je tako visoka in ali bo rasla še naprej?

Cene, ki jih ljudje plačujejo za vse dobrine, so v zadnjem času bliskovito narasle, spremembe pa so najhitrejše v zadnjih desetletjih. Inflacija torej pomeni povišanje cen dobrin in storitev v gospodarstvu, kar zmanjšuje kupno moč potrošnikov in vrednost njihovih denarnih sredstev, posledično pa zmanjšuje njihove realne dohodke.

Ameriški dolarji. Foto: Gary Cameron / Reuters
Ameriški dolarji. Foto: Gary Cameron / Reuters
Ekonomisti merijo inflacijo na različne načine, od vseprisotnega indeksa cen življenjskih potrebščin (CPI) do malo manj znanega deflatorja bruto domačega proizvoda (BDP), ki predstavlja merilo ravni cen vseh končnih proizvodov in storitev v gospodarstvu v določeni državi v enem letu. Profesorica ekonomije Veronika Dolar iz Državne univerze v New Yorku (SUNY) po navedbah portala The Conversation pravi, da prisega na orodje, ki ga pogosto uporabljajo tudi novinarji - osnovni indeks cen življenjskih potrebščin.

Po drugi strani številni ekonomisti in ameriška centralna banka (Fed) dajejo prednost takšnemu indeksu CPI, ki ne vključuje cen hrane in energentov, ki so pogosto nestabilne. Vendar pri tem izključimo dve kategoriji, ki predstavljata znaten del proračuna večine gospodinjstev, zlasti manj premožnih, je opozorila Dolarjeva.

image_alt
Rekordno visoka inflacija v Veliki Britaniji

»Ekonomisti bomo leta 2022 pozorno spremljali glavni indeks cen življenjskih potrebščin, da bi ugotovili ali bo ostal visok, se še naprej dvigal ali pa končno začel padati, kar že napoveduje precej ekonomistov,« je še dejala Dolarjeva in dodala, da bi indeks CPI lahko podal mnogo informacij o stanju ameriškega gospodarstva in o tem, kako hitro bo morda Fed moral dvigniti obrestne mere.

Stopnja delovne aktivnosti – se bodo Američani vrnili na delo?

»Stopnja delovne aktivnosti ni eden od treh velikih makroekonomskih kazalnikov, to so BDP, inflacija in stopnja brezposelnosti, ki jim ekonomisti, finančni trgi in novinarji zvesto sledijo. Pravzaprav se morda ne uvršča niti med prvih deset,« je dejal docent Marlon Williams iz univerze v Daytonu v zvezni državi Ohio.

Zaposlitveni sejem, New York, ZDA, 3. september 2021. Foto: Andrew Kelly / Reuters
Zaposlitveni sejem, New York, ZDA, 3. september 2021. Foto: Andrew Kelly / Reuters

Toda sam prisega na ta kazalnik, ki mu bo tudi sledil, navaja The Conversation. Stopnja delovne aktivnosti pomeni odstotek civilnega prebivalstva, starega 16 let in več, ki je zaposleno ali aktivno išče zaposlitev. To merilo nam daje občutek o deležu delovno sposobnega prebivalstva, ki je na voljo za delo.

Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je stopnja delovne aktivnosti v ZDA skoraj neprekinjeno povečevala, saj je med delovno aktivno prebivalstvo vstopalo vse več žensk, od začetka leta 2000 do izbruha pandemije covida-19 pa je vztrajno upadala. Konec leta 2019 je stopnja delovne aktivnosti znašala približno 63 odstotkov, aprila 2020 pa se je še dodatno znižala zaradi epidemije.

image_alt
Leto 2021 zaznamovano kot leto množičnih odpovedi

Čeprav ekonomisti načeloma ne opredeljujejo idealne stopnje delovne aktivnosti, na splošno velja, da nenadno in občutno znižanje te stopnje predstavlja velik izziv za nemoteno delovanje gospodarstva, kar pomeni hiter upad števila delavcev, ki jih ni mogoče enostavno ali hitro nadomestiti.

To je po mnenju Williamsa, poleg težav v dobavni verigi, tudi eden od vzrokov za nedavni porast inflacije. Če se stopnja delovne aktivnosti v prihodnjem letu ali dveh ne bo dvignila na raven pred pandemijo, bo to pomenilo, da nas bodo težave v dobavni verigi ob visoki inflaciji spremljale še nekaj časa, je še dejal Williams.

Realne plače – ali se bodo dvignile in kaj to pomeni?

»Kot ekonomistka, ki preučuje finance potrošnikov, veliko razmišljam o tem, koliko Američani trošijo, zato bom v letu 2022 še posebej pozorno spremljala mediano običajnega tedenskega zaslužka,« pravi profesorica Melanie Long iz kolidža Wooster, zasebne fakultete v zvezni državi Ohio.

Foto: maurusone / Getty Images / iStockphoto
Foto: maurusone / Getty Images / iStockphoto
Ta podatek nam pove, kolikšno plačo prejme tipični delavec vsak teden pred obdavčitvijo, prilagojeno inflaciji. Toda jasno je, da je višina zaslužka le polovica zgodbe - cene so prav tako pomembne. Realni tedenski zaslužek je prilagojen glede na ceno potrošniških dobrin. Višje cene pomenijo, da si družine z enako plačo lahko privoščijo manj nakupov, zato se njihov realni zaslužek zmanjša. Upoštevanje cen je zdaj pomembnejše kot kdaj koli prej. Cene rastejo najhitreje v zadnjem desetletju, kar bo zmanjšalo kupno moč družin in grozi, da bo zaustavilo že tako počasen gospodarski vzpon, je po navedbah portala The Conversation dodala Longova.

Sicer se pojavljajo tudi znaki, da bi se lahko plače nekaterih delavcev ponovno dvignile. Delavci v storitvenih dejavnostih množično zapuščajo delovna mesta, deloma v iskanju boljšega plačila pri drugih delodajalcih. Zaradi stalnega pomanjkanja delovne sile nekatera podjetja očitno niso imela druge izbire, kot da zvišajo plače.

image_alt
Ugodna gospodarska gibanja ob nadaljnjem zniževanju brezposlenosti

Eden od pomislekov ekonomistov v zvezi z dvigi plač je, da bi se delodajalci lahko odzvali z nadaljnjim dvigom cen, da bi jih lažje plačali. To bi lahko spodbudilo delavce, da zahtevajo še višje plače. Ekonomisti to imenujejo spirala plač in cen, ki bi lahko, če bi ušla izpod nadzora, povzročila stagflacijo, torej počasno rast in visoko inflacijo, ali še kaj hujšega.

Smer, v katero bodo šli realni zaslužki v letu 2022, bo močno vplivala na porabo gospodinjstev in hitrost gospodarske rasti. Potrošniška poraba vsako leto predstavlja skoraj 70 odstotkov gospodarske dejavnosti v ZDA. »To številko bom letos pozorno spremljala, da vidim, kako bodo konkurenčne sile naraščajočih cen in plač na koncu oblikovale krhko post-pandemično gospodarsko okrevanje,« je še dejala Longova.

Več iz rubrike