Leto 2021 zaznamovano kot leto množičnih odpovedi

Tako imenovani »veliki odstop« je bil ena izmed najpomembnejših zgodb lanskega leta, saj je svoja delovna mesta zapustilo rekordno število delavcev.
Fotografija: Ljudje se sprehajajo mimo znaka o zaposlitvi. Foto: Angela Weiss/AFP)
Odpri galerijo
Ljudje se sprehajajo mimo znaka o zaposlitvi. Foto: Angela Weiss/AFP)

Leto 2021 je zaznamovano kot leto »velikega odstopa«, ko so delavci množično zapuščali svoja delovna mesta z zgodovinsko hitrostjo. Po zadnjih podatkih naj bi samo septembra več kot 4,5 milijona Američanov dalo odpoved, poročajo tuji mediji.

image_alt
Generacija Z ima drugačna pričakovanja do delodajalcev

Razlogi za odpoved predvsem zdravstveni

Poznavalci menijo, da je trend pognal gospodarski in psihološki premik, saj delodajalcem kljub trudu ni uspelo obdržati delavcev. Glede na podatke Ameriškega urada za statistiko dela je bilo konec novembra 10,6 milijona prostih delovnih mest in 6,9 milijona brezposelnih, kar pomeni 1,5 zaposlitve na osebo.

Številni so se spraševali, zakaj je sploh prišlo do rekordnega odhoda delavcev. Kot razlagajo nekateri ekonomisti, je odpoved običajno odraz optimizma, kljub temu pa so se odpovedi zgodile v nasprotju s širšo gospodarsko sliko.

Razlogi za rekordne odpovedi so različni, navaja The Guardian. Kot najpogostejše pa strokovnjaki še vedno navajajo skrb za zdravje, pomanjkanje varstva otrok in iskanje boljših priložnosti.

image_alt
Kako se pripraviti na prekinitev delovnega razmerja?

Največ odhodov delavcev beležili najslabše plačani sektorji

Zanimivo je, da nekatere panoge beležijo večje število odhodov delavcev kot druge. Predvsem gre za najslabše plačane panoge, kot so gostinstvo, zdravstvo in industrija. Podatki kažejo, da je nedavno dalo odpoved največ delavcev iz gostinskega sektorja, kar 6,9 odstotka zaposlenih v hotelih, restavracijah in barih je namreč novembra zapustilo svoja delovna mesta, navajajo tuji medij.

Po drugi strani pa je bilo najmanj odhodov v gradbeništvu in finančništvu. Podatki kažejo, da je novembra samo 1,7 odstotka zaposlenih v financah dalo odpoved.

Kam se bo obrnil trend zaposlovanja nemogoče napovedati

Raziskave so pokazale tudi, da največji delež ljudi, ki je nedavno zamenjalo službo, predstavljajo mladi v starosti do 24 let. Drugi največji delež pa predstavljajo starši, ki so zaradi obveznosti oskrbe otrok izključeni iz trga dela.

Foto: Octavio Jones/REUTERS
Foto: Octavio Jones/REUTERS

Septembra in oktobra leta 2021 je bilo delovno aktivnih 1,4 milijona manj mater v primerjavi z istim obdobjem leta 2019, poročajo tuji mediji.

Misty Heggeness, ekonomistka pri ameriškem uradu za popis prebivalstva meni, da so številke zaskrbljujoče, saj med materami in očeti razkorak glede sodelovanja na trgu dela vedno bolj narašča. »Če želimo v 21. stoletju res vnesti enakost spolov, moramo resno obračunati z uveljavljenimi normami glede oskrbe,« pravi strokovnjakinja.

Največ so svoja delovna mesta zapustile matere z visokošolsko izobrazbo in na delovnih mestih, ki so združljivi z delom na daljavo. Ti trendi kažejo na neenakomerno porazdelitev dela in posledično kritično stopnjo izgorelosti, menijo poznavalci.

image_alt
Rekordno število Američanov dalo odpoved

Poleg tega pa so bili starši ves čas negotovi, saj so bili šolski urniki otrok večkrat nepredvidljivo prekinjeni zaradi karanten.

Kot še navaja The Guardian, je različica Omicron že preoblikovala norme zadnjih mesecev, zato je težko napovedati, v katero smer se bo v prihodnje obrnil trend zaposlovanja oziroma odpuščanj.

Več iz rubrike