V kleti odkrili ukradene knjige v vrednosti 2,7 milijona evrov

Neprecenljive knjige Galilea, sira Isaaca Newtona in Francisca Goye so bile najdene med policijsko racijo tri leta po tem, ko so bile ukradene v prefinjenem ropu londonskega poštnega skladišča.
Fotografija: Knjige so našli v skritem podzemnem predelku. FOTO: Met Police / Euronews
 
Odpri galerijo
Knjige so našli v skritem podzemnem predelku. FOTO: Met Police / Euronews  

Med racijo na romunskem podeželju je policija zasegla približno 200 knjig v skupni vrednosti 2,7 milijona evrov, poroča portal Euronews. Knjige, vključno z deli Galilea, Newtona in Goye, pa so bile ocenjene kot »neprecenljivo«.
 
Tatovi so dela ukradli iz tranzitnega skladišča v Felthamu blizu Londona, kjer so pošiljko pripravljali za posebno dražbo knjig v Las Vegasu.
 
Skupina roparjev je izrezala luknje na strehi stavbe, se spustila do notranjosti skladišča in se med vlomom izognila več varnostnim senzorjem.
 
Detektiv inšpektor Andy Durham iz londonske metropolitanske policije je za Euronews dejal, da so knjige izjemno dragocene, »predvsem pa so nenadomestljive in so zelo pomembne za mednarodno kulturno dediščino«.

Knjige so bile skrbno zavarovane. FOTO: Met Police / Euronews
Knjige so bile skrbno zavarovane. FOTO: Met Police / Euronews

 

V ozadju mafijska družina Clamparu​

 
Policija je dejala, da je za krajo odgovorna romunska tolpa, povezana s poznano družino na področju kriminalov - Clamparu, ki ima sedež v regiji Lasi.
 
Dodala je tudi, da se je tolpa v Romuniji izognila pregonu z organiziranjem odmevnih tatvin v drugih državah.
 

Ocenili so, da je tolpa uporabila isto metodo za izvedbo 11 drugih vlomov v Londonu in ukradla za 2 milijona funtov (2,18 milijona evrov) premoženja.
 
Skupno 13 ljudi je v Združenem kraljestvu obtoženih zarote za vlome med decembrom 2016 in aprilom 2019, 12 jih je krivdo priznalo, kazen pa jim bo izrečena 28. septembra letos.
 

Več iz rubrike

aktualno

Razglašeni letošnji najlepši in najgostoljubnejši kraji v Sloveniji

Turistična zveza Slovenije (TZS) je v soboto razglasila letošnje dobitnike priznanj v akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna.

aktualno

Slovenija se uvršča v sam vrh glede očetovskega dopusta, Hrvaška glede materins…

Kakšne so pravice novopečenih staršev pri koriščenju dopusta po posameznih državah? Kakšne so pravice istospolnih parov po svetu do posvojitve?

aktualno

Slovenski Viberate pritegnil zanimanje največjih založbenih hiš

Podjetje Viberate je predstavilo analitično orodje za glasbeno industrijo, ki jo je koronakriza močno zdesetkala, zanimanje pa kažejo tudi največje založbe.

aktualno

Pripravljenost vlade na nov val okužb po večini ocenjena z najnižjo oceno

Manj kot četrtina vprašanih pripravljenost vlade ocenjuje kot dobro ali zelo dobro, bistveno pa upada tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo.

Komentarji: