V času pandemije nastalo 5,2 milijona novih dolarskih milijonarjev

Svet je v lanskem koronskem letu dobil 5,2 milijona novih milijonarjev v ameriških dolarjih, razkriva letno poročilo banke Credit Suisse o globalnem premoženju.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Glede na poročilo imamo danes na svetu skupaj 56,1 milijona dolarskih milijonarjev. ZDA so v koronskem letu dobile 1,7 milijona novih dolarskih milijonarjev in jih imajo skupaj 22 milijonov. Nemčija je dobila 633.000 novih, Velika Britanija pa 258.000.
image_alt
Bo Bill Gates prvi bilijonar na svetu?

Leto pandemije je prav tako prineslo 41.420 novih tako imenovanih super bogatašev, katerih premoženje je vredno več kot 50 milijonov dolarjev. Takih je sedaj na svetu skupaj 215.030.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Poročilo banke Credit Cuisse opozarja, da pandemija covida-19 sama ni vplivala na bogatenje, ampak je to posledica ukrepov vlad proti pandemiji. Pomagale so na primer nižje obrestne mere in razne oblike proračunske pomoči, ki so najbolj koristile tistim, ki so to najmanj potrebovali.

Na drugi strani so ljudje izgubljali službe, zdravstvena zavarovanja in stanovanja. To se je dogajalo v državah, ki prebivalstvu z ukrepi niso opazneje pomagale, še navaja poročilo. Cene delnic in nepremičnin, ki so lani ob izbruhu pandemije padle, so si krepko opomogle, od česar so imeli korist prav tako premožni.
image_alt
Hrvaška narodna banka zagnala tiskalnik, da bi podražila kuno

Skupno globalno premoženje je lani v primerjavi z letom 2019 naraslo za 7,4 odstotka na 418.300 milijard dolarjev. Največ v ZDA, Evropi in na Kitajskem. V naslednjih petih letih naj bi naraslo še za 39 odstotkov na 583.000 milijard dolarjev, število milijonarjev pa naj bi se povečalo na 84 milijonov. Število super bogatih s premoženjem nad 50 milijonov dolarjev naj bi se povečalo na 344.000.
image_alt
Bitcoin: Kitajska nadaljuje z udarci po rudarjih kriptovalut

Več iz rubrike