V Avstraliji najdena dva orjaška zlata kamna

Iskalci zlata v južni Avstraliji so na zgodovinskih zlatih poljih našli dva ogromna zlata kamna, ocenjena na 250.000 dolarjev.
Fotografija: FOTO: Adwo / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Adwo / Shutterstock

Par zlatih kamnov skupaj tehta 3,5 kilograma. Kamna sta bila isti dan najdena na nahajališču v bližini Tarnagulle v zvezni državi Victoria, kot je prikazano v četrtkovi epizodi »Aussie Gold Hunters« na Discovery Channel, poroča BBC.

Prospektorja Brent Shannon in njegov zet Ethan West sta s pomočjo namigov Weststovega očeta Paula Westa najdbo odkrila v nekaj urah, v sporočilu za javnost piše Discovery Channel.Glede na maso in trenutno stanje na trgu, lahko zlata orjaka prineseta tudi 30 odstotkov več od njune ocenjene vrednosti, če se najde pravi zbiratelj.

FOTO: Aussie Gold Hunters / Electric Pictures / Discovery Channel
FOTO: Aussie Gold Hunters / Electric Pictures / Discovery Channel
Shannon in West sta mesece čakala na dovoljenje, ki bi jima omogočilo začetek kopanja na tem območju, piše v izjavi.

West, ki ocenjuje, da je v štirih letih zbral tisoč manjših kosov zlata, pravi, da gre tokrat za eno najpomembnejših najdb. »Najti dva velika kosa zlata v enem dnevu je precej neverjetno,« je dejal.

Ekipa - ki se imenuje Poseidon - je razkrila, da za izkopavanje uporablja bager, pred tem pa s kovinskimi detektorji označijo potencialna najdišča.

Januarja 2013 je ljubiteljski raziskovalec odkril kos zlata, ki je tehtal 5,5 kilograma, približno 60 ur vožnje južno od Tarnagulle, je bil zakopan 60 centimetrov globoko v tleh Ballarata.

FOTO: Aussie Gold Hunters / Electric Pictures / Discovery Channel
FOTO: Aussie Gold Hunters / Electric Pictures / Discovery Channel
Takrat so strokovnjaki najdbo ocenili na najmanj 300.000 dolarjev.

Regija je sicer že od leta 1851 znana po najdbah zlata, vendar je za sodobne iskalce tehnologija postala obvezna oprema.

»V starih časih so rudarji lahko videli ali čutili zlato, zdaj pa ga z detektorji lahko slišijo,« je dejal Cordell Kent, takratni srečnež.
 

Več iz rubrike