Uradno: Kitajska proizvodna industrija v težavah

Kitajske tovarne so v težavah. Medtem se mora drugo največje gospodarstvo na svetu spopasti še z enim izzivom; vse večjim pomanjkanjem električne energije.
Fotografija: Kitajski zunanji minister Wang Yi. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kitajski zunanji minister Wang Yi. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Nedavno objavljena kitajska vladna raziskava proizvodne dejavnosti je razkrila, da je ta septembra padla na 49,6, medtem ko je avgusta znašala 50,1. Vsak odčitek pod 50 pomeni krčenje dejavnosti, poroča CNN Business. V tem primeru je uradna raziskava prvič po začetku pandemije covida-19 pokazala, da se je dejavnost zmanjšala.
image_alt
Kitajska vlada prevzema vajeti poslovanja družbe Evergrande

Od junija stanje samo še slabše


Po podatkih kitajskega statističnega urada so tovarne zaradi visokih stroškov energije pod velikim pritiskom, zato visokoenergetska podjetja ne delujejo optimalno, menijo poznavalci.

»Splošna slika je, da je industrija začela pešati že pred zadnjim pomanjkanjem električne energije,« je v nedavnem raziskovalnem poročilu zapisal Julian Evans-Pritchard, višji kitajski ekonomist pri Capital Economics.

Razcvet gradbeništva in proizvodne industrije je sicer letos v veliki meri spodbudil okrevanje kitajskega gospodarstva in ima še naprej ključno vlogo pri rasti, razlagajo strokovnjaki.
Kitajska si prizadeva zmanjšati škodljive emisije. Foto: Sheng Li / Reuters
Kitajska si prizadeva zmanjšati škodljive emisije. Foto: Sheng Li / Reuters

Vendar pa ta dela zahtevajo ogromno električne energije in s tem tudi velike količine premoga. Pomanjkanje električne energije se je začelo junija, od takrat naprej pa se je stanje še poslabšalo. Cene premoga so namreč narasle, kitajske province pa so poskušale izpolniti cilje Pekinga za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida.

Zaradi vse večjega pomanjkanja električne energije so ostala gospodinjstva brez elektrike, tovarne pa so bile prisiljene zmanjšati proizvodnjo, kar ogroža obsežno gospodarstvo države in lahko še bolj ohromi svetovne dobavne verige, poročajo tuji mediji.
image_alt
Evergrande: Začel se je konec kitajske komunistične vladavine...

Vsa podjetja v industrijskih središčih so dobila navodila, naj omejijo porabo energije, da bi s tem zmanjšala povpraševanje po njej. Zaradi te težave je kitajska državna korporacija State Grid Corporation nedavno izjavila, da bo z vso močjo sodelovala v težki bitki za oskrbo z električno energijo in si na vse pretege prizadevala zagotoviti njeno uporabo v gospodinjstvih.
 

Skrb vzbujajoča celotna gospodarska slika


»Zadnje raziskave so bile opravljene, preden je bilo čutiti večino posledic zadnjega pomanjkanja električne energije,« opozarja Evans-Pritchard.
image_alt
Kitajski Evergrande pustil posledice na svetovnih finančnih trgih

»Od takrat se je pomanjkanje električne energije okrepilo,« je še dodal in poudaril, da so morale tovarne zmanjšati proizvodnjo v več kot 20 provincah.

Vseeno pa strokovnjaki mirijo, da zadnji rezultati niso tako slabi. Raziskava poslovnega časnika Caixin je pokazala, da se je indeks nabavnih menedžerjev (PMI) zvišal z 49,2 na 50, kar kaže na stabilno raven dejavnosti v septembru v primerjavi z avgustovskim padcem.
Proizvodna dejavnost na Kitajskem. Foto: JIANAN YU/Reuters
Proizvodna dejavnost na Kitajskem. Foto: JIANAN YU/Reuters

Uradni indeks poslovne aktivnosti v neproizvodnem sektorju se je z avgustovskih 47,5 povečal na 53,2, kar kaže na okrevanje storitvenega sektorja, poroča CNN Business.

Poznavalci menijo, da je ne samo letošnji upad povpraševanja potrošnikov, ampak celotna gospodarska slika skrb vzbujajoča.
Analitiki družb Nomura in Goldman Sachs so v zadnjih dneh zaradi težav s pomanjkanjem električne energije zmanjšali napovedi za kitajsko rast v letu 2021.

Pred zadnjim četrtletjem tega leta vlada precejšnja negotovost, saj se kitajsko gospodarstvo že zdaj sooča s tveganji zaradi dolžniške krize v konglomeratu Evergrande, so opozorili analitiki banke Goldman.
image_alt
Kitajski nepremičninski velikan v težavah; zadolžen pri 292 bankah

»Motnje zaradi pandemije covida-19 se bodo zmanjšale, zato je še nekaj možnosti za okrevanje v storitveni dejavnosti,« meni Evans-Pritchard. »Vendar se zdi, da bo industrija še naprej šibka,« še dodaja kitajski ekonomist.

Več iz rubrike