Upokojenci bodo odslej lahko delali več

Državni zbor je včeraj podprl zakon, s katerim bo omogočen povečan obseg občasnega in začasnega dela upokojencev.
Fotografija: Upokojenci 08.03.2021. Foto: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Upokojenci 08.03.2021. Foto: Blaž Samec/Delo

Državni zbor je včeraj podprl zakon o interventnih ukrepih za podporo trga dela, ki omogoča povečan obseg občasnega in začasnega dela upokojencev. Tako se obseg začasnega in občasnega dela z največ 60 ur na koledarski mesec zvišuje na 90 ur mesečno. Upokojenec lahko po novem dela opravlja tudi 120 ur mesečno, a največkrat trikrat letno.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Zakon naslavlja problematiko pomanjkanja delovne sile zaradi številnih bolniških odsotnosti in karanten v času covida-19. Ureditev bo veljala do konca leta, možnosti podaljšanja ni. Pristojno ministrstvo bo sicer novi začasni zakonski ureditvi prilagodilo tudi odredbo o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno in občasno delo upokojencev.

image_alt
Nov slovenski rekord: Javorjev hlod prodan za skoraj 48.000 evrov

Medtem ko zakon o urejanju trg dela določa, da se pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 2000 delavcev, lahko opravi največ 3750 ur začasnega in občasnega dela upokojencev, interventni zakon uvaja novo kategorijo, po kateri se pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 4000 delavcev, lahko opravi največ 7500 ur začasnega ali občasnega dela.

image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Več iz rubrike