Nov slovenski rekord: Javorjev hlod prodan za skoraj 48.000 evrov

Letošnja licitacija, ki je potekala na Koroškem, je postregla z novimi rekordi. Kupec iz italije je za hlod gorskega javorja rebraša ponudil kar 47.838 evrov.
Fotografija: Licitacija hlodovine, 13.2.2019, Slovenj Gradec. Foto: Tadej Regent
Odpri galerijo
Licitacija hlodovine, 13.2.2019, Slovenj Gradec. Foto: Tadej Regent

Na letošnji licitaciji vrednejših sortimentov lesa, ki je potekala na Koroškem, natančneje v Slovenj Gradcu, je bil dosežen nov rekord pri prodaji hlodovine v zgodovini tovrstnih licitacij v Sloveniji. Hlod gorskega javorja rebraša so namreč prodali za kar 47.838 evrov, kar je 23.800 evrov na kubični meter. Kupec, ki je ponudil to ceno, prihaja iz Italije, ukvarja pa se z izdelavo furnirja, poroča STA.

Letos je na Koroškem sicer potekala že 16. licitacija vrednejših sortimentov. Skupna prodaja hlodovine je presegla tri milijone evrov. Letos je bila dosežena tudi najvišja povprečna cena na kubični meter prodanega lesa. Ta je namreč znašala več kot 450 evrov.

image_alt
Trgovska veriga za oblačila in izdelke za dom prihaja v Slovenijo

Kljub dobrim obetom je dosežena cena vse presenetila

»Veseli nas, da je prav hlod gorskega javorja rebraša, ki smo ga na Koroško pripeljali iz Kočevskega Roga, presegel vse dosedanje rekorde pri prodaji vrednejše hlodovine v Sloveniji,« je nov rekord komentiral glavni direktor družbe Slovenski državni gozdovi Robert Tomazin. Dosežena cena jih je presenetila, čeprav so bili, kot je dodal, obeti dobri že po licitaciji vrednejših sortimentov, ki jo je družba Slovenski državni gozdovi konec lanskega leta prvič organizirala tudi sama.

Letošnje licitacije se je udeležilo 836 lastnikov s 6354 hlodi. Za prodajo je bilo na voljo 6843 kubičnih metrov lesa. Skupaj 31.000 ponudb za nakup lesa (kar je največ doslej) je oddalo 56 kupcev. Od tega je bilo 22 kupcev iz Slovenije, 12 iz Avstrije, osem iz Italije, sedem iz Nemčije ter po en kupec iz vsake od naslednjih držav; Hrvaška, Madžarska, Švica, Srbija, Češka, Slovaška in Portugalska. 

Licitacija hlodovine, 13.2.2019, Slovenj Gradec. Foto: Tadej Regent
Licitacija hlodovine, 13.2.2019, Slovenj Gradec. Foto: Tadej Regent

Licitacije sta se udeležila tudi minister za kmetijstvo in v. d. direktorja Zavoda za gozdove

Organizacija licitacije je potekala v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije. Med drugim sta se je udeležila tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek ter v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Janez Logar.

Gorski javor rebraš je sicer vrsta lesa, ki tradicionalno dosega najvišje cene na licitacijah. Prejšnji rekord pri prodaji hlodovine na licitaciji je dosegel hlod iste drevesne vrste. Njegova cena je znašala 18.900 evrov na kubični meter, omenjen sortiment pa je bil prodan ob koncu lanskega leta na licitaciji v Kočevski Reki.

image_alt
Gozdni turizem v Kranjski Gori

Gorski javor rebraš ena najbolj cenjenih vrst lesa

Gorski javor rebraš sicer tako pri nas kot po svetu spada med najbolj cenjene vrste lesa, za katere so pripravljeni kupci na licitacijah odšteti rekordne vrednosti. Ime rebraš označuje posebno obliko rasti, pri čemer mu dajejo kratka valovita vlakna poseben videz. Do tega pojava prihaja pri vseh vrstah javorja, pri gorskem javorju pa je najpogostejši. Taka drevesa so redka, v gozdu pa jih je težko prepoznati. Zanesljivo ga lahko določimo šele, ko je drevo posekano. Tovrstni les se najpogosteje uporablja pri izdelavi glasbil, še posebej kitar. Uporaben je tudi kot furnir za pohištvo.

image_alt
Radovljica: Od festivala čokolade do prve butične čokoladnice

Več iz rubrike