Radovljica: Od festivala čokolade do prve butične čokoladnice
Radovljica se ponaša z bogato tradicijo čokolade, ki jo v Lescah izdelujejo že od leta 1922. To je bil tudi povod za organizacijo prvega Festivala čokolade leta 2012 v starem mestnem jedru Radovljice, ki je letos beležil že deveto leto obstoja. Pred enim mesecem pa je kraj dočakal še odprtje prve butične čokoladnice Radolška čokolada, poroča STA.
Za to potezo se je odločila Nataša Mikelj, nekdanja direktorica radovljiškega zavoda za turizem, ki je bila v sklopu tedanje funkcije tudi odgovorna za projekt festival čokolade. S tem, ko se je podala na samostojno pot, je zapustila funkcijo direktorice zavoda. Kot je dodala, je prišla do mejnika, ko ni več vedela, kaj bi lahko prispevala Radovljici.
Čokoladnicam predlagala odprtje enote v Radovljici, nato se je podviga lotila sama
»Če se Radovljica promovira kot najslajše slovensko mesto s čokolado in medom, potem mora imeti to tudi v svoji ponudbi,« je prepričana Mikljeva, ki je različnim slovenskim čokoladnicam v preteklosti že večkrat predlagala, da odprejo svojo enoto tudi v Radovljici. Te so predlog zavrnile, saj gre za premajhno ekonomijo obsega. Tako se je odločila, da se podviga loti kar sama.
Obrnila sta se na Sama Osmanchevicha, prvega lastnika čokoladnice Rajska ptica, znanje pa sta nadgradila še z dodatnimi izobraževanji v Zagrebu. O čokoladi sta se veliko podučila tudi od italijanskega mojstra Riccarda Magnija.
Praline z ajdo, pehtranom in domačim orehovcem
Zakonca sta se odločila, da bosta imela v svoji ponudbi tudi čokolado z dodatkom lokalnih sestavin. Razvila sta praline z ajdo, s pehtranom in z domačim orehovcem. Ob odprtju čokoladnice pred enim mesecem sta obiskovalcem tako ponudila več kot 30 različnih okusov pralin.
Mikljeva je bila z odzivom na novo čokoladnico zadovoljna, hkrati pa se je zavedala, da bo sama prodajalna premalo, da bi pritegnili širši krog ljudi. Turizem namreč zahteva doživetja.
»Zato smo v istem prostoru odprli prodajalno in delavnico. Obiskovalci si lahko ogledajo, kako nastaja čokolada, in se prepričajo, da so izdelki res ročno delo,« je razložila Mikljeva. V čokoladnici organizirajo tudi delavnice, predstavitve in degustacije. Tako bodo lahko obiskovalci Radovljice manjši utrip Festivala čokolade doživeli skozi vse leto.
Več iz rubrike
Slovenski junak trajnosti je postalo podjetje Pribinovina
Zmagovalci Generalijevega natečaja SME EnterPRIZE za bolj trajnostno gospodarstvo.
Nadzornemu svetu NLB se je pridružil Luka Vesnaver
Štiriletni mandat je je nastopil 30. septembra, po pridobitvi soglasja Evropske centralne banke, so sporočili iz NLB.