Radovljica: Od festivala čokolade do prve butične čokoladnice

Nataša Mikelj: »Če se Radovljica promovira kot najslajše slovensko mesto s čokolado in medom, potem mora imeti to tudi v svoji ponudbi.«
Fotografija: Nataša Mikelj, ustanoviteljica čokoladnice v Radovljici in nekdanja direktorica Turizma Radovljica. Foto: Blaž Račič
Odpri galerijo
Nataša Mikelj, ustanoviteljica čokoladnice v Radovljici in nekdanja direktorica Turizma Radovljica. Foto: Blaž Račič

Radovljica se ponaša z bogato tradicijo čokolade, ki jo v Lescah izdelujejo že od leta 1922. To je bil tudi povod za organizacijo prvega Festivala čokolade leta 2012 v starem mestnem jedru Radovljice, ki je letos beležil že deveto leto obstoja. Pred enim mesecem pa je kraj dočakal še odprtje prve butične čokoladnice Radolška čokolada, poroča STA.

Za to potezo se je odločila Nataša Mikelj, nekdanja direktorica radovljiškega zavoda za turizem, ki je bila v sklopu tedanje funkcije tudi odgovorna za projekt festival čokolade. S tem, ko se je podala na samostojno pot, je zapustila funkcijo direktorice zavoda. Kot je dodala, je prišla do mejnika, ko ni več vedela, kaj bi lahko prispevala Radovljici.

image_alt
Podjetniške zgodbe: Kodila

Čokoladnicam predlagala odprtje enote v Radovljici, nato se je podviga lotila sama

»Če se Radovljica promovira kot najslajše slovensko mesto s čokolado in medom, potem mora imeti to tudi v svoji ponudbi,« je prepričana Mikljeva, ki je različnim slovenskim čokoladnicam v preteklosti že večkrat predlagala, da odprejo svojo enoto tudi v Radovljici. Te so predlog zavrnile, saj gre za premajhno ekonomijo obsega. Tako se je odločila, da se podviga loti kar sama.

Nataša Mikelj. Foto: Špela Ankele
Nataša Mikelj. Foto: Špela Ankele
Njen mož je ostal v času epidemije covida-19 zaradi takratne službe doma. Začel se je zanimati za izdelavo čokolade. Mikljeva in njen partner sta menila, da se bosta tega precej enostavno naučila prek spleta, vendar sta kmalu ugotovila, da potrebujeta pomoč.

Obrnila sta se na Sama Osmanchevicha, prvega lastnika čokoladnice Rajska ptica, znanje pa sta nadgradila še z dodatnimi izobraževanji v Zagrebu. O čokoladi sta se veliko podučila tudi od italijanskega mojstra Riccarda Magnija.

Praline z ajdo, pehtranom in domačim orehovcem

Zakonca sta se odločila, da bosta imela v svoji ponudbi tudi čokolado z dodatkom lokalnih sestavin. Razvila sta praline z ajdo, s pehtranom in z domačim orehovcem. Ob odprtju čokoladnice pred enim mesecem sta obiskovalcem tako ponudila več kot 30 različnih okusov pralin.

Mikljeva je bila z odzivom na novo čokoladnico zadovoljna, hkrati pa se je zavedala, da bo sama prodajalna premalo, da bi pritegnili širši krog ljudi. Turizem namreč zahteva doživetja.

image_alt
Podjetniške zgodbe: Jezeršek

»Zato smo v istem prostoru odprli prodajalno in delavnico. Obiskovalci si lahko ogledajo, kako nastaja čokolada, in se prepričajo, da so izdelki res ročno delo,« je razložila Mikljeva. V čokoladnici organizirajo tudi delavnice, predstavitve in degustacije. Tako bodo lahko obiskovalci Radovljice manjši utrip Festivala čokolade doživeli skozi vse leto.

Več iz rubrike