Ukrajinskim beguncem grozi dvojno obdavčevanje

Če begunci v tuji državi bivajo več kot 183 dni, so tam prepoznani kot davčni upravičenci. Tako so izpostavljeni obdavčitvi v domači Ukrajini in tujini.
Fotografija: Glede na to, da so nekateri prebivalci bili prisiljeni zapustiti državo že februarja, ko se je vojna začela, se bo težava pridobitve davčnega rezidentstva drugih držav začela že konec avgusta - torej manj kot dva meseca od danes, izpostavljajo pri Evropskem poslovnem združenju v Ukrajini. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Odpri galerijo
Glede na to, da so nekateri prebivalci bili prisiljeni zapustiti državo že februarja, ko se je vojna začela, se bo težava pridobitve davčnega rezidentstva drugih držav začela že konec avgusta - torej manj kot dva meseca od danes, izpostavljajo pri Evropskem poslovnem združenju v Ukrajini. FOTO: Gleb Garanich/Reuters

Zaradi ruskega napada, 24. februarja, so ljudje množično začeli zapuščati Ukrajino. Do 4. julija so po Evropi našteli več kot 5,2 milijona ukrajinskih beguncev, kažejo podatki Združenih narodov. Začasno prebivališče v drugi državi jih je prijavilo okoli 3,5 milijona.

image_alt
Vojna v Ukrajini je ruske podjetnike pregnala v Srbijo

Kljub bivanju v drugih evropskih državah, pa Ukrajinci ostajajo neločljivo povezani s svojo matično državo. Veliko število beguncev dela na daljavo in tako še naprej sodeluje z ukrajinskimi podjetji in drugimi organizacijami, razlagajo pri Evropskem poslovnem združenju v Ukrajini. »Prejemajo plače, plačujejo davke in prispevke. V povezavi s tem se kažejo posamezne težave na področju obdavčitve, ki morajo biti razrešene na vladni ravni,« opozarjajo.

V Ukrajini za zdaj ni opaziti namer, ki bi naslavljale problematiko dvojne obdavčitve. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
V Ukrajini za zdaj ni opaziti namer, ki bi naslavljale problematiko dvojne obdavčitve. FOTO: Gleb Garanich/Reuters

Dvojna obdavčitev že avgusta

Ukrajinski begunci so, tako pri združenju, glede na ureditev v večini evropskih držav, prepoznani kot davčni upravičenci tiste države, kjer prebivajo, v luči tega pa so izpostavljeni dvojni obdavčitvi, če v tujini ostanejo več kot 183 dni. Po tem obdobju bodo namreč obdavčeni tako v domači Ukrajini kot v državi, kjer dejansko prebivajo. Podobno velja za obdavčitev prihodkov iz gospodarske dejavnosti oziroma storitve samostojnih podjetnikov. »Glede na to, da so nekateri prebivalci bili prisiljeni zapustiti državo že februarja, ko se je vojna začela, se bo težava pridobitve davčnega rezidentstva drugih držav začela že konec avgusta - torej manj kot dva meseca od danes,« izpostavljajo pri Evropskem poslovnem združenju v Ukrajini.

Za zdaj težava na področju dvojnega obdavčevanja ostaja nerazrešena, združenje pa pri ukrajinski vladi ne zaznava poskusov reševanja opisane problematike. Prebivalci Ukrajine tako na v tujih državah ostajajo nezaščiteni pred tveganjem dvojne obdavčitve, in bodo lahko v prihodnje izpostavljeni veliki davčni obremenitvi.

Številni Ukrajinci namreč še naprej delajo za ukrajinska podjetja, medtem ko se nahajajo izven države. FOTO: Jure Eržen/Delo
Številni Ukrajinci namreč še naprej delajo za ukrajinska podjetja, medtem ko se nahajajo izven države. FOTO: Jure Eržen/Delo

Dvojno plačilo tudi za socialne prispevke

Ob dvojni obdavčitvi dela ukrajinskih delodajalcev pa se hkrati kaže še težava dvojnega plačila socialnih prispevkov za zaposlene, nadaljujejo pri Evropskem poslovnem združenju v Ukrajini. Številni Ukrajinci še naprej delajo za ukrajinska podjetja, medtem ko se nahajajo izven države. »V državah, kjer prebivalci Ukrajine danes začasno prebivajo, ponekod veljajo zahteve po plačilu socialnih prispevkov za ukrajinske delavce, če plače prihajajo iz Ukrajine. Glede na to, da so ukrajinski delodajalci že zavezani k plačilu socialnih prispevkov v Ukrajini, ko izplačajo plače, bo dodatno plačilo socialnih prispevkov v gostujočih državah, vodilo k dvojni obremenitvi za delodajalce. Ukrajina ima z nekaterimi članicami EU sicer vzpostavljen dogovor, da so delodajalci izvzeti iz plačila socialnih prispevkov v tuji državah, če svoje delavce napotijo na delo v tujino. Vseeno pa v trenutnih razmerah ne gre za začasen oziroma poslovni obisk prebivalcev Ukrajine v tuji državi in kot taki niso niti registrirani. Tako zdaj ni ureditve, ki bi navajala izjeme za plačilo socialnih prispevkov v gostujoči državi, kjer so obveznosti za ta plačila prisotna,« so izzive še opisali pri združenju.

image_alt
Putinov vpliv je večji, kot so mislili zahodni voditelji

Sodelovanje ukrajinske vlade s tujimi državami

V luči zapisanega, združenje poziva ukrajinsko ministrstvo za finance in ministrstvo za socialo, da s pristojnimi institucijami v tujih državah čim prej navežejo stik in sprejmejo dogovor, ki bi izničil tveganje dvojne obdavčitve prebivalcev Ukrajine, ki so trenutno v tujini.

Pri združenju poudarjajo, da niso seznanjeni z namerami, ki bi naslavljale predstavljeno problematiko. Ob vsem zapisanem pa združenje poziva še k javni razpravi, s čimer bi prebivalci Ukrajine in regulativni organi lažje in hitreje razumeli morebitne spremembe na področju obdavčitve.

Več iz rubrike