Turistični sektor zaradi pandemije letos ob 1789 milijard evrov

Svetovna turistična organizacija pojasnjuje, da je okrevanje sektorja še vedno krhko in počasno.
Fotografija: Foto: Jure Eržen / Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen / Delo

Kmalu bosta minili že dve leti, odkar se svet sooča s pandemijo covida-19. Ta je v precejšnji meri vplivala na globalno gospodarstvo. Nekateri sektorji so bili pri tem manj, drugi pa bolj oškodovani. Med panoge, ki so jih ukrepi, sprejeti za zajezitev covida-19, bolj prizadeli, vsekakor sodi turizem. Ta je pred pandemijo prispeval 10 odstotkov k svetovnemu bruto proizvodu. Kljub temu da je kazalo, da se bo situacija z uvedbo cepljenja izboljšala, pa so se oblasti številnih držav odločile za vnovično zapiranje.

image_alt
Radovljica: Od festivala čokolade do prve butične čokoladnice

Po oceni Svetovne turistične organizacije (UNWTO), ki deluje v okviru Združenih narodov, je bil turistični sektor zaradi sprejetih ukrepov prikrajšan za 1789 milijard evrov prihodkov. Gre za podobno številko kot v lanskem letu. V organizaciji pojasnjuje, da je okrevanje sektorja še vedno krhko in počasno.

Svetovna turistična organizacija v poročilu ni podala ocene za prihodnje leto. Kot poročilo povzema francoska tiskovna agencija (AFP), pa srednjeročne napovedi stanja v svetovnem turizmu niso spodbudne.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

»Uvedba novih omejevalnih ukrepov in zaprtje javnega življenja v več državah kaže na to, v kako nepredvidljivi situaciji smo se znašli,« je za AFP povedal Zurab Pololikašvili, vodja UNWTO. Dodal je še, da se turistična industrija spopada z zgodovinsko krizo, vseeno pa je prepričan, da je turizem sposoben hitrega okrevanja.

Pololikašvili je pred skupščino UNWTO dejal, da si želi, bi bilo leta 2022 veliko boljše od letošnjega. Dogodek, na katerem se bo zbrala skupščina UNWTO, bo potekal v Madridu od torka do petka. Ta je bil sprva načrtovan v Marakešu, na njem pa se bodo zbrali predstavniki 159 držav članic.

image_alt
Temna stran čokolade

V Sloveniji oktobra letos 1,2 milijona turističnih prenočitev

V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji je bilo sicer v oktobru 2021 zabeleženih približno 1,2 milijona prenočitev turistov. To je 119 odstotkov več kot oktobra lani in 11 odstotkov več kot v oktobru 2019, poroča SURS.

Domačih turistov je bilo malo manj kot 290.000 (še enkrat več kot v oktobru 2020 in kot v oktobru 2019), ustvarili pa so malo manj kot 774.200 nočitev. Tujih turistov je bilo malo manj kot 161.500 (trikrat več kot v oktobru 2020, vendar hkrati za 52 odstotkov manj kot v oktobru 2019). Ti so ustvarili malo manj kot 411.900 nočitev.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

Od tujih turistov so največ nočitev ustvarili turisti iz Avstrije (16 odstotkov prenočitev vseh tujih turistov). Sledili so jim turisti iz Nemčije (13 odstotkov), Italije (13 odstotkov), Hrvaške (5 odstotkov) in Srbije (5 odstotkov).

Več iz rubrike