Mariča Lah: Trgovine so izgubile bitko, ne pa tudi vojne

Slovensko trgovino letos že zaznamuje pandemija, dvig minimalne plače in nedeljsko zaprtje pa sta zgolj še dodatno breme, opozarjajo trgovci.
Fotografija: Mag. Mariča Lah, predsednica trgovinske zbornice Slovenije - TZS. FOTO: Pivk Mavric
Odpri galerijo
Mag. Mariča Lah, predsednica trgovinske zbornice Slovenije - TZS. FOTO: Pivk Mavric

Govorci na konferenci o trgovini so si enotni, da zapiranje trgovin ob nedeljah pomeni odvzem svobode samostojnega določanja delovnega časa, kar se ne dogaja v nobeni drugi panogi. Tovrstno nalaganje dodatnih bremen je še posebej nerazumljivo v sedanjih razmerah, ko gospodarstvo potrebuje predvsem spodbudo in dodaten zagon, je bila jasna predsednica TZS Mariča Lah.

V organizaciji Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) in Ekonomske fakultete UL je potekala 14. strateška konferenca o trgovini, na kateri sta bila ob trenutni zdravstveni in gospodarski krizi v ospredju aktualen razvoj trgovine ter predvidevanje delovanja slovenske trgovine v prihodnjem letu. Pomen konference je po besedah organizatorjev predvsem prenos znanja in praks.

Pozvali k pomoči pri najemninah


Predsednica TZS Mariča Lah je dejala, da bo prihodnje leto za trgovce zahtevno, saj se ob krepitvi pandemije zaostrujejo ukrepi za zajezitev širjenja okužb, s čimer se aktivno in dolgoročno spreminja tudi način življenja. Lahova je vendarle optimistična glede prihodnjih izzivov, saj so trgovci že zdaj bogatejši za znanje in izkušnje, ki so jih pridobili spomladi; hkrati je prepričana, da so trgovine pri svoji dejavnosti dosegale visoke higienske in varnostne standarde ter jo s tem ohranile.

Mag. Mariča Lah, predsednica TZS. FOTO:Hočevar Uroš
Mag. Mariča Lah, predsednica TZS. FOTO:Hočevar Uroš
Lahova je med drugim pozvala k izboljšavam poroštvene sheme za zagotavljanje likvidnosti gospodarstva in k dostopu do evropskih sredstev za premostitev krize in nadaljnji razvoj podjetij. Državo je prav tako pozvala k večji pomoči trgovcem pri najemninah, kar je bilo ob prvem valu spregledano.

Predsednica zbornice pa je spregovorila tudi o nedavnem zaprtju trgovin ob nedeljah, s katerim so po njenih besedah trgovine izgubile bitko, ne pa tudi vojne. Trgovci takšno odločitev še vedno težko sprejmejo, saj jim je bila z njo odvzeta svoboda, da se samostojno in glede na potrebe potrošnikov določa delovni čas ob nedeljah.
 

Minister za zamik dviga minimalne plače


Ministra preseneča osredotočanje zgolj na eno nedeljsko dejavnost, medtem ko nihče ne govori o zapiranju gostinske dejavnosti, kjer so razmere prav tako težke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ministra preseneča osredotočanje zgolj na eno nedeljsko dejavnost, medtem ko nihče ne govori o zapiranju gostinske dejavnosti, kjer so razmere prav tako težke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na konferenci je spregovoril tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, čigar ministrstvo si prizadeva jasno opozoriti na problem padca prometa v neživilskih dejavnostih, hkrati pa poudarja, da se odkrito zavzema za zamik dviga minimalne plače. Zapiranje trgovin ob nedeljah je po njegovem nekonkurenčno, pri čemer ga preseneča osredotočenje zgolj na eno nedeljsko dejavnost, medtem ko nihče na primer ne govori o zapiranju gostinske dejavnosti, kjer so razmere prav tako težke.

Minister je jasno nakazal, da zdaj ni pravi čas za dvig minimalne plače, saj bi se število delovnih mest zaradi tega zmanjšalo. Če je bila dodatna delovna sila na trgu dela pred enim letom nadvse dobrodošla, je tokrat ravno obratno, je dejal Počivalšek in dodal: »Treba je jasno povedati, da je domače gospodarstvo sicer dobro preživelo krizo zaradi koronavirusa, kljub temu pa ni tako močno, da bi lahko višali minimalno plačo. Sem zagovornik strukturiranega višanja minimalne plače, kar se ne zgodi čez noč, trenutna rešitev pa po mojem mnenju ni dobra.«

Več iz rubrike