Trgovanje z delnicami Evergranda ustavljeno

Delnice Evergranda, ki je nakopičil za več kot 260 milijard evrov dolgov, so lani izgubile skoraj 90 odstotkov.
Fotografija: Foto: TYRONE SIU/Reuters
Odpri galerijo
Foto: TYRONE SIU/Reuters

Kitajski nepremičninski velikan Evergrande je ustavil trgovanje s svojimi delnicami na borzi v Hongkongu, je včeraj objavila hongkonška borza, pri čemer razlogov ni navedla. Delnice Evergranda, ki je nakopičil za več kot 260 milijard evrov dolgov, so lani izgubile skoraj 90 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evergrande na rok minuli torek ni plačal obresti na obveznice v vrednosti 226 milijonov evrov, se pa obdobje, ko je po tržnih standardih še mogoče plačilo, sicer še ni izteklo. Je pa Evergrande tudi ta rok prvič doslej v začetku decembra že zamudil.

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Kot so v nedeljo poročali kitajski mediji, so oblasti Evergrandu naložile rušenje stanovanjskega projekta na otoku Hainan v 10 dneh. Projekt, ki bi ga sestavljalo 39 večstanovanjskih stavb na skupni površini 435.000 kvadratnih metrov, je bil zgrajen nelegalno, navaja dpa.

Ameriška bonitetna agencija znižala bonitetno oceno Evergranda

Ameriška bonitetna agencija Standard & Poor's se je nedavno pridružila agenciji Fitch in kot druga mednarodna bonitetna hiša znižala bonitetno oceno Evergranda na določenih področjih v območje ničvrednosti, eno stopnjo nad oceno, ki označuje popolno nezmožnost plačila.

Malo pred tem je Evegrande samo izdal opozorilo, da v trenutni finančni situaciji ni gotovo, da bo lahko pravočasno poravnal vse obveznosti.

image_alt
Gospodarska napoved za leto 2022

Ob krizi v Evergrandu so se v težavah znašle tudi druge kitajske nepremičninske družbe. Decembra so delnice vodilnih podjetij v sektorju padle na najnižjo vrednost v petih letih.

Po študiji kitajske centralne banke. ki jo je objavila kitajska tiskovna agencija Xinhua, skoraj 57 odstotkov Kitajcev pričakuje, da bodo cene nepremičnin v prvem četrtletju ostale nespremenjene, nadaljnjih okoli 15 odstotkov pa jih pričakuje, da bodo padle. Da je precej jasno, da je leto 2021 spremenilo prepričanje, da bodo cene nepremičnin vedno rasle, je dejal ekonomist z univerze Peking University Michael Pettis.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

Več iz rubrike