Top Gear: Rimac Nevera najboljši električni avtomobil

Nova generacija električnih avtomobilov je odklenila doslej nedosegljive razsežnosti zmogljivosti cestnih avtomobilov.
Fotografija: Nevera se ponaša z neverjetnimi karakteristikami. Foto: Rimac Automobili
Odpri galerijo
Nevera se ponaša z neverjetnimi karakteristikami. Foto: Rimac Automobili

V začetku marca smo poročali, da je svetovno vodilna revija o luksuznem življenjskem slogu GQ, Rimac Nevero proglasila za najboljši hiper avtomobil leta, hkrati pa je bil Mate Rimac proglašen za »pionirja leta«.

Le nekaj tednov kasneje je Rimac prejel še eno prestižno nagrado. Revija Top Gear Electric 2022 je namreč Neveri podelila naziv »najboljši visoko zmogljiv električni avtomobil«.

image_alt
Bugatti Rimac v Berlinu odpira svoj novi razvojni center

»Evolucija revolucije - Nevera je povzetek tehnološkega znanja hrvaškega proizvajalca Rimac, ko gre za elektriko in napredne krmilne sisteme, Rimac je bog strele, « je o impresivni Neveri dejal pomočnik urednika revije Top Gear.

Poznavalci se strinjajo, da predstavlja Nevera spremembo paradigme v avtomobilski zmogljivosti, tehnologiji in dizajnu in da je prestižna nagrada več kot zaslužena.

Gre za velik privilegij

Nova generacija električnih avtomobilov je odklenila doslej nedosegljive razsežnosti zmogljivosti cestnih avtomobilov. Štirje električni motorji proizvedejo 1914 konjskih moči, kar Neveri omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v samo 1,85 sekunde, v zgolj 9,3 sekunde pa lahko doseže 300 km/h. Lani je bila razglašena za najhitrejši serijski avtomobil na svetu, saj je v četrt milje (402 metra) prevozila v samo 8,582 sekunde. Največja hitrost, ki jo lahko doseže je 412 km/h.

image_alt
Mate Rimac prejel naziv 'pionir leta'

»Ko smo leta 2011 na avtomobilskem sejmu v Frankfurtu prvič predstavili popolnoma električni superšportni avtomobil Concept One, ta ni imel konkurence – ideja o športnih in superšportnih električnih avtomobilih je bila še vedno abstraktna,« je po navedbah hrvaškega medija Total Croatia, povedal Mate Rimac in dodal, da je prestižna nagrada vrhunskih strokovnjakov iz ekipe Top Geara v današnjem času, ko je trg poln impresivnih električnih avtomobilov, velik privilegij.

Številne zmogljivosti

Nevera je zasnovana, razvita in izdelana v podjetju Rimac Automobili na Hrvaškem. Avto je poimenovan po sredozemski poletni nevihti, ki divja ob hrvaški obali. Nevera se lahko, tako kot veter v trenutku prelevi iz udobnega avtomobila v izjemno močan stroj.

Mate Rimac. Foto: ANTONIO BRONIC/REUTERS
Mate Rimac. Foto: ANTONIO BRONIC/REUTERS

Poleg izjemne hitrosti se ponaša tudi z drugimi izjemnimi lastnostmi. Napaja ga največja baterija, ki je bila kdaj vgrajena v serijski avtomobil, z enim polnjenjem pa lahko prevozi 548 kilometrov. Za tiho in udobno vožnjo poskrbijo električno nastavljivi blažilniki in aktivna aerodinamika, močan motor pa za zmogljivost na cesti.

Skupen projekt

Mate Rimac, nekoč skromni mehanik, danes pa uspešen inovator in podjetnik, je znan predvsem po tem, da mu uspe, kar se drugim zdi nemogoče. Podjetje Rimac Automobili je ustanovil leta 2009, vse od tedaj pa ga spremljajo številni dosežki. Večkrat nagrajeni »hrvaški Elon Musk« je nedavno postal tudi glavni izvršni direktor Bugattija oziroma novoustanovljene družbe Bugatti Rimac.

Nedavno je dodatno pozornost vzbudil z objavo na družabnem omrežju, ko je na fotografiji poziral skupaj s »konkurentom« Elonom Muskom, ustanoviteljem Tesle. Druženje je sprožilo številna namigovanja o skupnem projektu, čeprav informacije (še) niso bile nikoli uradno potrjene.

image_alt
Mate Rimac in Elon Musk skupaj v New Yorku

Več iz rubrike