Tesla kmalu na trg z avtomobili brez voznika?

Zelo hitro bi se lahko avtomobili sami vozili po cestah, napoveduje Elon Musk.
Fotografija: Foto: Reuters/Aly Song
Odpri galerijo
Foto: Reuters/Aly Song

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je »zelo blizu« doseganja avtonomne vozne tehnologije 5. stopnje, je v četrtek dejal izvršni direktor Elon Musk. Ta oznaka se namreč nanaša na sposobnost krmarjenja po cestah brez voznika. 
 
»Prepričan sem, da se bo zgodila stopnja 5 ali v celoti popolna avtonomija in mislim, da se bo zgodilo zelo hitro,« je dejal Musk v pripombah, poslanih prek video sporočila ob odprtju Šanghajske letne svetovne konference o umetni inteligenci (WAIC), je poročala tiskovna agencija Reuters.

 
Elon Musk je novosti predstavil preko videa ob otvoritvi konference World Artificial Intelligence Conference (WAIC). Foto: Reuters/Aly Song
Elon Musk je novosti predstavil preko videa ob otvoritvi konference World Artificial Intelligence Conference (WAIC). Foto: Reuters/Aly Song

»Še vedno sem prepričan, da bomo letos imeli osnovno funkcionalnost za avtonomijo stopnje 5,« je dejal.
 
Avtomobilski proizvajalci in tehnološka podjetja, vključno z Alphabet, Waymo in Uber Technologies, vlagajo milijarde v industrijo avtonomne vožnje.
 
Vendar so poznavalci industrije mnenja, da bo potreben čas, da se tehnologija pripravi in​​ da bo javnost popolnoma zaupala avtonomnim vozilom.


 
Tesla v Kaliforniji trenutno izdeluje avtomobile s sistemom za pomoč voznikom Autopilot. Razvija tudi nove sisteme za toplotno projekcijo ali hlajenje, ki omogočajo bolj napredne računalnike v avtomobilih, je dejal Musk.
 
Sicer pa je po podatkih iz industrije Tesla prejšnji mesec prodala skoraj 15.000 limuzin Model 3 na Kitajskem. Postala je najvišje cenjen proizvajalec avtomobilov - delnice so znatno zrasle, tržna kapitalizacija pa je prehitela delnico Toyota Motors.

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

Komentarji: