Tesla kmalu na trg z avtomobili brez voznika?

Zelo hitro bi se lahko avtomobili sami vozili po cestah, napoveduje Elon Musk.
Fotografija: Foto: Reuters/Aly Song
Odpri galerijo
Foto: Reuters/Aly Song

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je »zelo blizu« doseganja avtonomne vozne tehnologije 5. stopnje, je v četrtek dejal izvršni direktor Elon Musk. Ta oznaka se namreč nanaša na sposobnost krmarjenja po cestah brez voznika. 
 
»Prepričan sem, da se bo zgodila stopnja 5 ali v celoti popolna avtonomija in mislim, da se bo zgodilo zelo hitro,« je dejal Musk v pripombah, poslanih prek video sporočila ob odprtju Šanghajske letne svetovne konference o umetni inteligenci (WAIC), je poročala tiskovna agencija Reuters.

 
Elon Musk je novosti predstavil preko videa ob otvoritvi konference World Artificial Intelligence Conference (WAIC). Foto: Reuters/Aly Song
Elon Musk je novosti predstavil preko videa ob otvoritvi konference World Artificial Intelligence Conference (WAIC). Foto: Reuters/Aly Song

»Še vedno sem prepričan, da bomo letos imeli osnovno funkcionalnost za avtonomijo stopnje 5,« je dejal.
 
Avtomobilski proizvajalci in tehnološka podjetja, vključno z Alphabet, Waymo in Uber Technologies, vlagajo milijarde v industrijo avtonomne vožnje.
 
Vendar so poznavalci industrije mnenja, da bo potreben čas, da se tehnologija pripravi in​​ da bo javnost popolnoma zaupala avtonomnim vozilom.


 
Tesla v Kaliforniji trenutno izdeluje avtomobile s sistemom za pomoč voznikom Autopilot. Razvija tudi nove sisteme za toplotno projekcijo ali hlajenje, ki omogočajo bolj napredne računalnike v avtomobilih, je dejal Musk.
 
Sicer pa je po podatkih iz industrije Tesla prejšnji mesec prodala skoraj 15.000 limuzin Model 3 na Kitajskem. Postala je najvišje cenjen proizvajalec avtomobilov - delnice so znatno zrasle, tržna kapitalizacija pa je prehitela delnico Toyota Motors.

Več iz rubrike

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

Komentarji: