Swatch je spet lansiral tržni hit

Ta ura je pravzaprav veliko cenejša kopija legendarne zapestne ure, ki jo je človek kdaj nosil na Luni.
Fotografija: Foto: Omega SA
Odpri galerijo
Foto: Omega SA

Švicarska blagovna znamka ur Swatch je ponovno poskrbela za pomp. Zadnjo soboto marca smo na Dunaju na ulicah pred trgovinami Swatcha videli dolge vrste ljudi. Podobne so bile v mnogih drugih mestih po svetu. Vsi ti ljudje so čakali, da kupijo ure MoonSwatch, iz nove Swatchove kolekcije, ki je bila uvedena na trg 26. marca.

image_alt
Christiano Ronaldo porabil milijone za svojo unikatno uro Bugatti

Ta ura je pravzaprav veliko cenejša kopija edine zapestne ure, ki jo je človek kdaj nosil na Luni. Pred več kot pol stoletja, od leta 1969 do leta 1972, je ducat astronavtov Apollo, ki so se sprehajali po naravnem satelitu Zemlje, nosilo švicarsko uro Omega, model Speedmaster, kasneje tudi z vzdevkom Moonwatch.

Kdor preživi mučenje, je najboljši

Leta 1964, eno leto po tem, ko so ZDA začele program Apollo, da bi Sovjetski zvezi dokazale, da ZSSR ni naprednejša v vesoljskih raziskavah in poletih, je ameriška vesoljska agencija NASA začela iskati primerno uro za astronavte, s katero bi tudi lahko hodili po Lunini površini. Nasini strokovnjaki so se zato obrnili na nekatere znane proizvajalce ur v ZDA in Švici.

Foto: Omega SA
Foto: Omega SA

Od desetih povabljenih podjetij so se odzvala le štiri s ponudbo ure za astronavte: Rolex (model 6238), Longines-Wittnauer (242T), Omega (Speedmaster) - in Hamilton, ki je ponudil žepno uro. Hamilton je bil takoj diskvalificiran, ker je NASA iskala zapestno uro, za okoli roke oziroma rokava skafandra astronavtov.

Trije konkurenčni modeli so bili pri Nasi podvrženi resnemu »mučenju«: nizkim temperaturam, nenadnim, velikim spremembam temperature, tlaka, gravitacije, vlažnosti, pospeševanju, dekompresiji in nekaterim drugim testom. V marcu 1965 je bilo objavljeno, da Rolexov model ni prestal testa relativne vlažnosti in temperaturnega testa. Tudi Longines-Wittnauer se je izkazal za nezanesljivega pri enem temperaturnem testu in pri eni dekompresiji.

Omegin Speedmaster je zdržal vse, čeprav je v dekompresijskem testu šel dobrih 20 minut naprej, pri testu pospeševanja pa je zamujal 15 minut. Tudi svetleča površina številk na Speedmastru je odpadla, a so se Nasini strokovnjaki strinjali, da je to najboljši model za astronavte na poti na Luno in za sprehajanje po njej. Proizvajalca so prosili za nekaj izboljšav in na koncu so njihovi astronavti dobili prilagojen Omega Speedmaster.

Prvo Omego Speedmaster Moonwatch na Luni ni nosil Neil Armstrong. Svojo uro je pustil v modulu, ker je ena ura v modulu nehala delati, tako da je Edwin Buzz Aldrin, ki je stopil za Armstrongom iz modula, prvi po Luni hodil z Moonwatchom. Ta ura, prvi, originalni Moonwatch, model Omega Speedmaster ST 105.013, je bila ukradena v nepojasnjenih okoliščinah v zgodnjih 1970-ih med transportom v muzej Smithsonian. To velja za eno največjih izgub v zgodovini ur.

image_alt
Ukinitev dolga na kreditni kartici je odskočna deska za upokojitev

Ohišje iz mešanice keramike in ricinusovega olja

Omega je nadaljevala proizvodnjo Speedmasterjev in to počne še danes. Podjetje za oglaševanje angažira znane osebnosti, kot je igralec George Clooney. Novi Omega Speedmasterji stanejo okoli 4000 evrov in več, odvisno od podtipa.

Omega je ena od znamk in podjetij za izdelavo ur, ki pripadajo poslovni skupini Swatch, s sedežem v Bielu v Švici. Skupaj z znamkami Breguet, Harry Winston, Blancpain, Glashütte Original, Jaquet Droz in Léon Harot spada Omega v "prestižen, luksuzni segment" skupine. Potem, pod temi znamkami, so v "zgornjem cenovnem segmentu" skupine nekatere druge znane znamke: Longines, Rado in Union-Glashütte; v "srednjem cenovnem segmentu" so Tissot, Balmain, Certina, Mido, Hamilton in Calvin Klein, v "baznem segmentu" pa Swatch in Flik Flak.

Foto: Omega SA
Foto: Omega SA

Pred kratkim sta blagovna znamka Omega in znamka Swatch prvič stopili v skupen projekt, katerega cilj je povezovanje luksuzne in vsakdanje, "ulične" znamke, pravijo v vodstvu skupine. Njihovi oblikovalci so izdelali 11 modelov Omega x Swatch Speedmaster MoonSwatch. Naj spomnimo, Swatch proizvaja kvarčne ure na baterijski pogon, medtem ko so Omega Speedmasterji zelo kompleksne mehanske ure. Ljubitelji urarske umetnosti le mehanske ure štejejo za ure; kvarčne in vse druge na baterijski pogon veljajo le za "kazalce časa".

Kljub temu so kupci obnoreli za poceni Swatchevo različico Omege Speedmaster. Cena MoonSwatcha v Swatchovh prodajalnah je bila po tržni uvedbi okoli 250 evrov. Povpraševanje je že v prvih dneh močno preseglo ponudbo. Nekateri, ki so MoonSwatch uspeli kupiti 26. marca, so uro takoj prodajali po spletu za veliko več denarja. Opazili smo cene do 3500 evrov, čeprav serija ni limitirana.

Ohišje Omega Speedmasters je izdelano iz posebne jeklene zlitine, MoonSwatch pa je izdelan iz mešanice BIOCERAMIC - patentiranega materiala. V njem sta dve tretjini keramike in ena tretjina materiala, pridobljenega iz ricinusovega olja. MoonSwatchi so videti podobno kot Omega Speedmaster, so živih barv, kar je tipična značilnost znamke Swatch. V kolekciji so modeli "Misija na Uran", "Misija na Pluton", "Misija na Venero" itd. 

image_alt
Kupec v pekarni občuti skok borznih cen žit

Več iz rubrike