Ljubljanski Šumi bo dokončan naslednje leto, vseljiv pa leto zatem

Po petnajstih letih zapletov z dovoljenji, objekt Šumi v ljubljanskem centru zdaj končno stoji. Dokončan bo konec naslednjega leta, vseljiv pa leta 2022.
Fotografija: V središču centra po petnajstih letih nastaja objekt Šumi. Junija so zaključili z izgradnjo kletnih delov, v višino pa so prišli do tretjega nadstropja. FOTO: KD Group
Odpri galerijo
V središču centra po petnajstih letih nastaja objekt Šumi. Junija so zaključili z izgradnjo kletnih delov, v višino pa so prišli do tretjega nadstropja. FOTO: KD Group

Luksuzen objekt Šumi, ki se nahaja v bližini ljubljanskega kongresnega trga in nasproti Drame, je zgrajen do tretjega nadstropja. Investitor KD Group je za pridobitev dovoljenj in doseg današnje oblike potreboval 15 let, zdaj pa zadovoljni sporočajo, da je četrtina stanovanjskega dela že prodanega, prav tako je dogovorjen tudi partner, ki bo vodil hotelski del objekta.
 

Od kina do luksuza


Gradnja objekta Šumi se je začela leta 2017, načrti pa imajo že dolgo brado, izpostavlja direktor podjetja Šumijev kvart Miha Gostiša. Na prvi uradni predstavitvi objekta, se je poudarjala predvsem lokacija stanovanj in prednosti modernega meščanskega bivanja, ki ga ponuja Šumi.

Trenutna arhitektura je plod truda in vlaganja vseh sodelujočih v kar 15 let star projekt, ki je bil v osnovi načrtovan kot kino center. Med razvojem projekta so se investitorji soočili s finančno krizo in spremembo zakonodaje, oboje pa je izvedbo projekta precej zamaknilo.

Zdaj so urejeni vsi papirji, zelo dobri so tudi soseski odnosi, poudarja Gostiša, ki pravi, da je projekt Šumi obenem tudi najzahtevnejši projekt, ki se ga je lotil.
 

Objekt pretežno stanovanjski


Šumi v zadnji zasnovi obsega hotelski, trgovsko-gostinski in stanovanjski del ter 335 parkirnih enot v štirih kletnih etažah. Slednje se omenja kot eno izmed ključnih prednosti objekta, saj bo 187 parkirnih mest namenjenih stanovalcem, ostale pa bodo lahko koristili vsi meščani. Večina objekta je sicer stanovanjskega, skupno pa bo na voljo 96 stanovanj.

Večino Šumija predstavljajo stanovanja, ki so velika med 100 in 120 kvadratnimi metri, cena teh pa bo med 500.000 in 700.000 evri. FOTO: KD Group
Večino Šumija predstavljajo stanovanja, ki so velika med 100 in 120 kvadratnimi metri, cena teh pa bo med 500.000 in 700.000 evri. FOTO: KD Group


Posebnost je oblikovanje in lokacija objekta, ki stoji na rimskih vodnjakih. Za javni program je pomembno pritličje objekta, saj to vključuje hotelski lobi in restavracijo, ki bo javno dostopna. Prav tako bo javnosti dostopen trgovski del, katerega vhod bo iz arkad s strani slovenske ceste. Ločen je vhod do prvega nadstropja, kjer se dostopa do atrija in vseh šest ostalih stanovanjskih jeder.

Posebnost je tudi oblikovanje petega nadstropja. »Tam se linija pomakne nazaj, stanovanja pa s tem pridobijo veliko teraso na kateri se lahko postavi jedilne mize in ležalnike, ki so primerno osončeni. To so obenem tudi najprestižnejša stanovanja, ki jih ponujamo; skupaj z razgledom bodo ta stanovanja prava češnja na torti,« posebnost opiše Gostiša.
 

Individualna prodaja stanovanj


Sredi letošnjega poletja je bila dokončana gradnja podzemnih prostorov, sicer pa je gradnja opravljena do tretjega nadstropja. Stanovanja bodo v povprečju velika med 100 in 120 kvadratnih metrov, vseljiva pa bodo predvidoma leta 2022. Investitorji ob tem poudarjajo, da je zaenkrat prodana četrtina vseh stanovanj.


Prodaje se investitor loteva postopoma in na individualni ravni. Borut Breznik, odgovoren za prodajo pri Šumijevemu kvart, glede povpraševanja kupcev pravi: »Z dozdajšnjo prodajo smo zadovoljni, veseli nas pa tudi, da nam kupci sledijo že od zgodnje faze projektiranja. Cenovna politika stanovanj medtem narekuje, da je vsako stanovanje enota zase, zato se cene razlikujejo glede na pogled, sončenje in višino. Tako imata lahko dve enaki stanovanji, z drugačno lego tudi drugačno ceno. S tem kupcem predvsem omogočamo, da si izberejo svoje prioritete.«
 

Cene stanovanj od 380.000 do 1,2 milijona evrov


Breznik hkrati opaža, da so glavni kupci Ljubljančani, ki živijo v hišah na obrobju mesta in se želijo seliti v mestno jedro. Gledano iz vidika nacionalnosti zagotovo prednjačijo Slovenci, cene stanovanj pa se začenjajo pri 380.000 evrih. Za to ceno bi lahko postali lastnik dvosobnega stanovanja v prvem nadstropju, ki je dvignjeno 5 metrov od tal. V istem nadstropju se cena trisobnega stanovanja, v velikosti 100 kvadratnih metrov giblje okoli 450.000 evrov.

Direktor podjetja Šumijev kvart Miha Gostiša z veseljem pravi, da Šumi končno stoji, sicer pa je to njegov najzahtevnejši projekt. FOTO: KD Group
Direktor podjetja Šumijev kvart Miha Gostiša z veseljem pravi, da Šumi končno stoji, sicer pa je to njegov najzahtevnejši projekt. FOTO: KD Group
V Šumiju je sicer največ štirisobnih stanovanj, ki bi s pogledom na Dramo in primernim sončenjem imele ceno 520.000 evrov. Cene stanovanj se z nadstropji pričakovano višajo; tako enako štirisobno stanovanje v četrtem nadstropju stane 720.000 evrov. Večino objekta pa predstavljajo stanovanja, katerih cena se giblje med 500.000 in 700.000 evri.

Izstopajo cene najdražjih enot, ki se nahajajo v petem in šestem nadstropju. Stanovanja z izrazito velikimi spalnicami, pogledi proti Alpam in velikostjo 165 kvadratnih metrov, bodo v Šumiju imela ceno približno 1,2 milijona evrov. Gre za malo število stanovanj, ki predstavljajo ekskluziven del objekta in so posebna zaradi razgledov, sončenja ter velikih teras.

Omenjene cene vključujejo tudi DDV in parkirno mesto, stanovanjci pa bodo lahko uporabljali še hotelske storitve, kot je čiščenje stanovanj in dostava hrane.
 

KD Group postaja nepremičninski holding


Obetaven naj bi bil tudi naložbeni vidik nakupa stanovanj, trdi Gostiša. »Smatramo, da gre pri nakupu stanovanja v Šumiju za trajno naložbo. Prepričan sem, da bo vrednost naložbe le rasla, Šumi pa bo postala simbol Ljubljane, tako kot je bil v tridesetih letih ljubljanski nebotičnik,« pravi Gostiša.

Šumi je bil zasnovan v biroju Groleger Arhitekti, ob stanovanjskem delu pa ga sestavlja tudi trgovinsko-gostinski del. Ta bo v pritličju vključeval trgovine, na severnem delu pa bo v šestih nadstropjih deloval hotel s skupno 151 sobami. Hotelski partner bo španska veriga Barcelὀ, hotel pa bo predvidoma imel štiri zvezdice.

Pri KD Group pravijo, da bodo povrnitev investicije dosegli relativno hitro, sicer pa se projekt izvaja že dalj časa in zato dobiček ne bo izrazito velik. Pri bivšem finančnem konglomeratu ob tem tudi izpostavljajo, da bodo svoje dejavnosti še bolj izrazito usmerili na trg nepremičnin in se s tem utrdili kot nepremičninski holding. Podoben objekt kot je Šumi načrtujejo tudi v Mariboru, kjer upravljajo kino center Maribox. Ob slednjem bi tako lahko nastal nov center s prestižnim programom, približno 200 stanovanj že razvijajo v Podutiku, interese pa imajo še v srbskem Beogradu.

Več iz rubrike