Strokovnjaki: Slovenska Istra ima najboljši refošk

Naziv Šampion med vini avtohtonih istrskih sort po mnenju mednarodnih strokovnjakov pripada refošku Vinakoper.
Fotografija: Borut Fakin diektor kleti Vinakoper je na uspehe vinske kleti in svoje zaposlene zelo ponosen. Foto: Jaka Jvancic/Delo
Odpri galerijo
Borut Fakin diektor kleti Vinakoper je na uspehe vinske kleti in svoje zaposlene zelo ponosen. Foto: Jaka Jvancic/Delo

Na letošnjem mednarodnem ocenjevanju vin Vinistra v Poreču so ocenjevalci naziv najboljšega zrelega refoška dodelili vinu Capo d'Istria Refošk 2018 iz kleti Vinakoper.

image_alt
Vinakoper prodira na afriški trg

Vinakoper ima najboljši refošk in malvazijo

Vinistra je dogodek s tradicijo, na katerem se vsako leto z avtohtonimi sortami refoška in malvazije predstavljajo najboljši vinarji in vinogradniki Istre.

Vinakoper sicer vsako leto prejme nagrado, letos pa so osvojili največje število prestižnih nagrad doslej.

»Letošnji uspeh na Vinistri je res odličen in dokazuje, da se naša avtohtona vina slovenske Istre vztrajno in zelo uspešno prebijajo na trg dobrih istrskih vinarjev,« pravi Borut Fakin, direktor kleti Vinakoper in dodaja: »Naši refoški in malvazije so letos pometli s konkurenco, prejeli smo res veliko nagrad in vse so zelo prestižne. Zelo sem ponosen na vse naše zaposlene, ki s svojim delom prispevajo k uresničevanju naših ciljev, še posebej pa na naše potrjeno vrhunske enologe in strokovnjake v proizvodnji.«

Zmagovalna vina Vinakoper so na voljo v vseh prodajalnah Vinakoper v Kopru Foto: Vidic Leon/Delo
Zmagovalna vina Vinakoper so na voljo v vseh prodajalnah Vinakoper v Kopru Foto: Vidic Leon/Delo

Ocenjevalci so za najboljši zreli refošk določili intenzivno rubinasto rdeče vino  Capo d'Istria Refošk 2018, medtem ko je platinasto nagrado prejelo vino Capris Refošk 2020, prav tako iz kleti Vinakoper.

V kategoriji refoškov so nagrade prejeli še Refošk Koper 2021 in Capris Refošk 2021 (zlato medaljo)  ter Capo d'Istria Refošk 2016 (srebrno diplomo).

Vinska hiša Vinakoper je letos blestela tudi na tekmovanju Svet malvazij, saj je prejela kar tri nagrade. Zlati medalji sta med zrelimi malvazijami prejeli Capo d'Istria Malvazija 2017 in Capris Malvazija 2020, Malvazija pozna trgatev 2015 pa je prejela zlato nagrado med malvazijami s preostankom sladkorja.

image_alt
V New Yorku pijejo slovenska vina

Lansko leto zaključeno zelo uspešno

Vina koprske vinske kleti že vrsto let pridobivajo razna mednarodna priznanja, v zadnjem času pa zelo uspešno prodirajo na nove trge. Poleg izvoza v sosednje države in ostale članice Evropske unije v koprski vinarni veliko pozornosti namenjajo azijskim državam. Nedavno pa so naredili zgodovinski korak in v Gano poslali pošiljko vrhunskih vin in tako uspešno prodrli tudi na afriško celino.

Nove prodajne poti so poskrbele za rast prodaje, saj so v prvih štirih mesecih zabeležili višjo rast prihodkov kot v enakem obdobju lani. Sicer so lansko leto zaključili zelo uspešno. Ob dobrih prodajnih rezultatih na domačem trgu so dosegli 9,04 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 15 odstotkov več kot v letu 2020, navaja STA.

image_alt
Istra med najboljšimi destinacijami za gurmane

Več iz rubrike