Strokovnjaki opozarjajo na pomanjkanje platine

Čeprav platina ni tako priljubljena kot zlato in srebro, je vseeno zelo pomemben element pri izdelavi številnih izdelkov za vsakdanjo rabo.
Fotografija: Foto: Ilya Naymushin/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Ilya Naymushin/Reuters

Svetovni svet o platini (WPIC) je na nedavni konferenci o plemenitih kovinah v Singapurju opozoril, da je ponudba platine zaradi naraščajočega povpraševanja zelo omejena.

image_alt
Tesla: Nova baterija bi lahko delovala kar 100 let

Električni avtomobili vplivajo na rast povpraševanja

»Ponudba je precej omejena in v bližnji ali srednjeročni prihodnosti ne bo prišlo do povečanja ponudbe iz rudnikov,« je dejal glavni izvršni direktor Paul Wilson in dodal, da rast povpraševanja nakazuje, da je trg na prelomnici.

Čeprav platina ni tako priljubljena kot zlato in srebro, je vseeno zelo pomemben element pri izdelavi številnih izdelkov za vsakdanjo rabo. Ker se ponaša z edinstvenimi fizikalnimi in kemičnimi lastnostmi, se uporablja v številnih gospodarskih sektorjih.

Platina se uporablja za izdelavo avtomobilskih katalizatorjev. Foto: Octavian LazarGetty Images/iStockphoto
Platina se uporablja za izdelavo avtomobilskih katalizatorjev. Foto: Octavian LazarGetty Images/iStockphoto

Platina se največ uporablja v avtomobilski industriji za izdelavo katalizatorjev in drugih del vozil, vse pogosteje pa se uporablja tudi v električnih avtomobilih, kar vpliva na rast povpraševanja.

Gre le za kratkoročne težave pri dobavi?

»Približno 10 odstotkov svetovne proizvodnje prihaja iz Rusije in ta dobava je 'nekoliko ogrožena', saj ni jasno, kako bo v prihodnje pritekala na trge,« je dejal Wilson. Nevarnosti, povezane z razmerami v Rusiji in Ukrajini, bi lahko pokrile presežek, ki ga je WPIC napovedal za letošnje leto, je dodal.

image_alt
Vladislav Inozemcev o stanju ruskega gospodarstva

Svet je prejšnji mesec zaradi pričakovane manjše proizvodnje iz Južne Afrike in Rusije znižal napoved presežka za leto 2022 iz 652.000 unč v začetku leta na 627.000 unč v maju in napoved ponudbe z 8,18 milijona unč na 7,78 milijona unč, navaja Bloomberg.

Stopnje zakupa so maja dosegle najvišjo vrednost pri približno 10 odstotkih, kar pomeni, da so se pojavile kratkoročne težave pri dobavi, meni Wilson.

Platina je sicer v torek dosegla tržno vrednost 1.012 dolarjev za unčo, letos pa se je podražila za približno 4,5 odstotka.

image_alt
Rimac z vrtoglavim zneskom podira rekorde

Več iz rubrike