Stopnja rasti prebivalstva na Kitajskem najnižja v 61 letih

Peking je napovedal pomembne reforme za reševanje tega problema, vključno s politiko treh otrok in zvišanjem upokojitvene starosti.
Fotografija: Peking je uvedel politiko treh otrok. Foto: Thomas Cheng / AFP
Odpri galerijo
Peking je uvedel politiko treh otrok. Foto: Thomas Cheng / AFP

Kitajska stopnja rasti prebivalstva je padla na najnižjo raven v zadnjih šestih desetletjih in je leta 2021 komaj presegla število umrlih. In to kljub velikim prizadevanjem kitajske vlade za povečanje rasti prebivalstva in preprečitev demografske krize. Poleg tega je pod pritiskom tudi kitajsko gospodarstvo, predvsem zaradi sprememb v navadah potrošnikov in vladnih posegov v določene industrije.

Prebivalstvena kriza

Na Kitajskem se je leta 2021 rodilo 10,62 milijona otrok, kar pomeni 7,52 rojstev na tisoč prebivalcev, je v ponedeljek, 17. januarja, sporočil nacionalni statistični urad. V istem obdobju je bilo zabeleženih 10,14 milijona smrti, kar predstavlja stopnjo umrljivosti 7,18 na tisoč prebivalcev. Zaradi tega je stopnja rasti prebivalstva znašala le 0,34 na tisoč prebivalcev, povzema The Guardian.

image_alt
Neopažen dogodek spremenil svet in postavil Kitajsko na 1. mesto

Ta stopnja rasti je najnižja od leta 1960 in dopolnjuje ugotovitve popisa prebivalstva, ki je bil izveden maja lani in se sicer izvede enkrat v vsakem desetletju. V popisu je bila ugotovljena povprečna letna rast v višini 0,53 odstotka, kar je manj od 0,57 odstotka, zabeleženih med letoma 2000 in 2010.

Deček pozira s kitajsko zastavo. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters
Deček pozira s kitajsko zastavo. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters
Kitajska se, tako kot večino vzhodne Azije, sooča s prebivalstveno krizo, saj se število rojstev zmanjšuje. Poleg tega pa se napoveduje tudi skorajšnja negativna rast prebivalstva in staranje prebivalstva. Ponedeljkovi podatki so pokazali, da se je delež starejših od 60 let na Kitajskem povečal z 18,7 odstotka leta 2020 na 18,9 odstotka.

»Demografski izziv je dobro znan, vendar je hitrost staranja prebivalstva očitno večja od pričakovane,« je dejal Zhiwei Zhang, glavni ekonomist pri podjetju Pinpoint Asset Management. »To nakazuje, da je skupno število prebivalcev Kitajske morda doseglo svoj vrh leta 2021. To tudi kaže, da se bo potencialna rast Kitajske verjetno upočasnila hitreje, kot je bilo pričakovano.«

Odziv Pekinga

Peking je napovedal obsežne reforme za odpravo upadanja števila prebivalcev, vključno z zvišanjem upokojitvene starosti. Politika treh otrok je nadomestila politiko dveh otrok, ki je bila uvedena leta 2016 in je sprožila rahlo povečanje števila rojstev, nato pa se je stopnja ponovno zmanjšala.

image_alt
Krize v dobavni verigi še ni konec, omikron je nova grožnja

Visoki življenjski stroški, odlašanje s porokami in pomanjkanje socialne mobilnosti se pogosto navajajo kot dejavniki, ki prispevajo k temu, da mladi Kitajci ne želijo imeti otrok, pojasnjuje The Guardian. Peking je v odgovor na to prepovedal drago zasebno poučevanje ter obljubil boljši dostop do otroškega varstva in porodniškega dopusta.

Foto: Jason Lee / Reuters
Foto: Jason Lee / Reuters

Profesor Wang Feng s kalifornijske univerze Irvine, ki se ukvarja z azijsko demografijo, je dejal, da rezultati kažejo, da so vzroki globlji, kot se zavedajo oblikovalci politike. »Lani napovedane politike so večinoma retorika ali kvečjemu obliži,« je dejal za The Guardian. »Če ne bomo odpravili globoko zakoreninjenih vzrokov, ki mlade Kitajce odvračajo od poroke in rojstva otrok, od neenakosti med spoloma do visokih življenjskih stroškov, je to, kar vidimo zdaj, verjetno le začetek nadaljnjega upadanja rodnosti in dolgotrajnega procesa zmanjševanja števila prebivalcev na Kitajskem.«

Gospodarska nestabilnost

Kitajska se sooča tudi s potencialno nestabilnostjo na gospodarskem področju, saj podatki o BDP-ju, objavljeni skupaj z ugotovitvami o prebivalstvu, razkrivajo dramatično upočasnitev v zadnjih mesecih leta 2021. Kitajska, drugo največje gospodarstvo na svetu, je poročala o 8,1-odstotni medletni rasti BDP-ja, ki je bila višja od pričakovane in je presegla vladne napovedi v višini šest odstotkov, vendar je bila rast skoncentrirana v prvi polovici leta. V zadnjem četrtletju se je BDP povečal za štiri odstotke, kar je manj kot v tretjem četrtletju, ko je vrednost znašala 4,9 odstotka.

image_alt
Samske Kitajke se borijo proti družbeni stigmi

»Domače gospodarstvo je pod trojnim pritiskom krčenja povpraševanja, ponudbenega šoka in slabših pričakovanj,« je dejal tiskovni predstavnik kitajskega statističnega urada Ning Jizhe. Po navedbah The Guardiana je zadnjem letu prišlo do izjemnih sprememb v potrošniških navadah in vladnih posegov v glavne kitajske industrije. Rast prodaje na drobno se je s 3,9 odstotka v novembru znižala na 1,7 odstotka v decembru.

»Gospodarska rast je očitno pod pritiskom, [in] nedavni izbruhi omikronov na Kitajskem so še povečali tveganje za poslabšanje,« je dejal Zhang. Gradbeništvo je upadlo, prodaja nepremičnin pa je bila prizadeta zaradi krize v razvoju, predvsem zaradi nenehnih finančnih težav nepremičninskega velikana Evergranda. Vladni posegi v skoraj milijardo evrov vredno industrijo zasebnega poučevanja in nadaljnji ukrepi proti tehnološkemu sektorju so prav tako povzročili množična odpuščanja.

Več iz rubrike