Samske Kitajke se borijo proti družbeni stigmi

Kitajke, ki se do 27. leta ne poročijo, so v družbi pogosto tarča obrekovanj. Premožnejše med njimi si ugled rešujejo s svojim imetjem.
Fotografija: Država izvaja številne pritiske na ženske, ki so stare 27 let in več ter so še vedno samske. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Država izvaja številne pritiske na ženske, ki so stare 27 let in več ter so še vedno samske. Foto: Shutterstock

Na Kitajskem so leta 1980 uzakonili politiko enega otroka, s čimer so hoteli zajeziti hitro rast števila prebivalcev in zvišati življenjski standard. Pred nekaj leti so nato ukrep sprostili in dopustili parom, da imajo dva otroka, letos pa je kitajski kongres potrdil zakonodajo, ki dovoljuje tudi tretjega potomca. Kljub temu so se posledice več desetletij trajajočega režima ostro zarezale v kitajsko družbo. Država se zdaj srečuje s pomanjkanjem delovno aktivnega prebivalstva.

Ker je na Kitajskem za starše večji ponos imeti sina kot hčer, je prišlo v teh desetletjih tudi do precejšnjega neravnovesja med zastopanostjo obeh spolov. Nosečnice so se namreč ob novici, da pričakujejo deklico, velikokrat odločile za splav in raje 'počakale' na fantka. Tako je na Kitajskem trenutno na milijone več moških kot žensk.

image_alt
Temna stran čokolade

Samske ženske nad 27 let poimenovane kot »Sheng-nu«

Ker predstavlja za državo družina ključno celico za ohranjanje njene stabilnosti oziroma varnosti, ta izvaja številne pritiske na ženske, ki so stare 27 let in več ter so še vedno samske. Delež teh pa se iz leta v leto povečuje, navaja New York Times.

Kot navaja The Conversation, obstaja za ženske, ki so samske v letih, ko bi morale biti po družbenem prepričanju že poročene, tudi poseben izraz – »Sheng-nu«, kar bi lahko prevedli kot zapuščene oziroma preostale ženske. V kitajskih medijih so samske ženske označene kot osamljene, obupane, prekvalificirane in zastrašujoče. Raziskave so pokazale, da postane za številne od njih družbeni pritisk sčasoma preveliko breme, zato se poročijo, četudi si tega v resnici ne želijo.

Peking, Kitajska. Foto: Shutterstock
Peking, Kitajska. Foto: Shutterstock

Ženske prispevajo h kitajskemu BDP-ju kar 41 odstotkov njegove vrednosti

V zadnjih letih pa se upor s strani samskih Kitajk vendarle krepi. Zdi se, da so te vedno bolj suverene glede svojega položaja v družbi in to povsem upravičeno. The Conversation navaja, da predstavlja sedem milijonov samskih žensk v starosti med 25 in 34 let pomemben doprinos k razvoju države. Ženske naj bi na Kitajskem prispevale kar 41 odstotkov k skupni vrednosti kitajskega BDP-ja, kar naj bi bil največji delež med državami po svetu.

Samske Kitajke so svojim staršem in sorodnikom pogosto v sramoto, zato izvajajo nad njimi pritiske. Da bi zaščitile svoj ugled in ugled svoje družine, se te ženske še toliko bolj borijo za višji družbeni položaj. S tem ko si kupujejo draga oblačila in druge luksuzne dobrine, zaprejo usta okolici in dokažejo, da jim kljub samskemu stanu nič ne manjka, navaja The Conversation.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Tudi trg je našel načine, da se okorišča na račun samskih Kitajcev. Tako je e-trgovina Alibaba leta 2009 iznašla nekakšno valentinovo za samske, ki se od takrat naprej praznuje vsako leto na 11. november. Trgovci na ta dan vsako leto beležijo rekordno prodajo.

Več iz rubrike