Štajerska fontana vin ponovno odprla svoja vrata

Na posestvu Sončni raj v Vodolah pri Mariboru se nahaja fontana vin, na kateri si je možno postreči z vinom lokalnih pridelovalcev.
Fotografija: Foto: Posestvo Sončni raj
Odpri galerijo
Foto: Posestvo Sončni raj

Pred dvema letoma so na posestvu Sončni raj v Vodolah pri Mariboru postavili fontano vin, na kateri si je možno postreči z vinom lokalnih vinarjev. Pred nekaj dnevi je fontana ponovno zaživela ter na degustacijo vabi tuje in domače ljubitelje vina.

image_alt
Slovenska vina letos prejela 6 zlatih in 2 platinasti medalji

Lastnika posestva sta Petra in Bogdan Mak. Ponudbo sta začela vzpostavljati leta 2015 ob Mariborski vinski cesti. Sprva sta zasadila nasade industrijske konoplje in zelišča, nato sta vzpostavila še gostinsko in turistično ponudbo. V sklopu projekta sta postavila Medeni park z učnim čebelnjakom, kjer lahko obiskovalec skozi očala za virtualno resničnost doživi let čebel.

Postavila sta tudi šotore na drevesih in jeklenico, ki poteka z enega hriba na drugega. Letos sta ponudbo nadgradila še s počitniškimi hišicami, ki so del posestva Nesting Resort. Na tak način želijo ponuditi obiskovalcem pristen stik z naravo, je za STA povedal Mak. V prihodnje sicer načrtujejo še postavitev naravnega bazena.

Foto: Posestvo Sončni raj
Foto: Posestvo Sončni raj

Fontana vin, ki ponuja vina lokalnih pridelovalcev, je svoja vrata odprla v času, ko se je začela epidemija covida-19. Kljub neugodnim časom za začetek gostinske dejavnosti, Mak opaža, da je bila ideja tako med vinarji kot obiskovalci dobro sprejeta.

V dosedanjem času so prevladovali domači obiskovalci, vendar je Mak prepričan, da bodo v prihodnje v čedalje večjem številu prihajali tudi tuji gostje, saj so omejitve, ki so bile sprejete za preprečevanje širjenja virusa, čedalje bolj ohlapne, s čimer se postavlja na noge tudi turizem.

»Prednost fontane je namreč ta, da lahko obiskovalcem ponudimo raznolikost in tako pokažemo pestrost našega okolja, po drugi strani pa lahko na tak način vsak najde nekaj za svoj okus,« je prepričan Mak.

image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Letošnja novost: 'leteči bar'

Mak je za STA razložil, kako se sčasoma spreminja ponudba vin v fontani. Dejal je, da vsako leto ponudijo nova vina. Sodelujejo z različnimi vinarji. Vsaj polovico vinarjev ohranjajo na dolgi rok, sodelovanje z ostalimi pa se iz leta v leto spreminja. Tudi stalni vinarji naj bi vsako leto nudili drugačen nabor vin, ki jih imajo v ponudbi.

Novost letošnjega leta je, da je ob fontani postavljen 'leteči bar'. Tako je možno ob degustaciji vin okušati tudi hrano, ki jo dostavljajo iz bližnje kuhinje.

»Verjamem, da smo dali kraju dodano vrednost. Mariborska vinska cesta kaže potencial in s takšnimi projekti lahko krepimo zavedanje vinarjev, da so s skupnim nastopom možne spremembe. Če nastopamo skupaj, smo bolj prepoznavni na trgu in lahko privabimo tiste kupce, ki cenijo našo ponudbo oziroma storitev,« je povedal.

image_alt
Od skromnih začetkov do 1,7 milijarde evrov vrednega podjetja

Več iz rubrike