Sprejeta novela zakona o DDV

Novela prinaša prenos treh evropskih direktiv in izvedbene uredbe, ki med drugim urejajo plačevanje DDV pri čezmejnem trgovanju na daljavo oz. e-trgovanju.
Fotografija: Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Odpri galerijo
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

DZ je včeraj s 46 glasovi za in 24 proti sprejel novelo zakona o DDV. Vlada jo je pripravila po tem, ko je njenemu prejšnjemu predlogu julija v DZ zmanjkal le glas podpore. Novela prinaša prenos treh evropskih direktiv in izvedbene uredbe, ki med drugim urejajo plačevanje DDV pri čezmejnem trgovanju na daljavo oz. e-trgovanju.

image_alt
Slovenska vina letos prejela 6 zlatih in 2 platinasti medalji

Ukinjen tudi prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV

Z novelo se ukinja predložitev dodatne dokumentacije ob prvi predložitvi obračuna DDV. S 1. julijem 2022 se bo ukinil tudi prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV. Slednje je namenjeno poenostavitvi delovanja sistema DDV za kmete, saj ne bi bilo več vsakoletnega preverjanja obsega katastrskega dohodka in obdavčljivih subvencij ter posledičnega identificiranja kmetov za DDV po uradni dolžnosti.

Novela odpravlja oprostitev plačila DDV ob uvozu pošiljk neznatne vrednosti (meja je bila določena pri 22 evrih). Oprostitev plačila DDV za uvoz vrednosti do 22 evrov je bila sicer odpravljena že 1. julija letos s pravilnikom.

image_alt
Radovljica: Od festivala čokolade do prve butične čokoladnice

Podjetja bodo lahko uveljavila odbitek DDV pri nabavi motornih vozil

Po tej noveli bodo lahko podjetja uveljavljala odbitek DDV pri nabavi motornih vozil (avtomobilov, motornih koles ter koles in podobnih vozil s pomožnim motorjem), če bodo ta vozila namenjena za opravljanje dejavnosti zavezanca. Pri tem bo moralo biti takšno vozilo brez izpustov ogljikovega dioksida in z davkom ne bi smelo stati več kot 80.000 evrov.

Po noveli bodo trgovci in drugi izdajatelji računov te v papirni obliki izročali le še na zahtevo kupcev, sicer pa ne več. Minister za finance Andrej Šircelj je pri tem včeraj v DZ zagotovil, da to ne pomeni, da se račun ne bo izdal, ampak ga le ne bo treba izročiti v fizični obliki.

Predlog so podpirali v SDS, NSi, SMC, SNS in DeSUS, saj da zakon prinaša poenostavitve in razbremenitve. Nasprotovali pa so mu v LMŠ, Levici, SD, SAB in nepovezani poslanci. Ti niso bili za to, da se prinaša darila bogatim, skeptični so bili do neizdajanja računov, saj da to lahko vodi v zlorabe.

image_alt
Kako je Richard Branson rešil problem kraje v podjetju

Več iz rubrike