Sprejet predlog novele zakona o igrah na srečo

Vlada je ta teden sprejela predlog novele zakona o igrah na srečo, ki so ga na Ministrstvu za finance začeli pripravljati že leta 2015.
Fotografija: Med najpomembnejšimi spremembami novele zakona sta odprava večine omejitev pri lastništvu igralnic ter dodeljevanje koncesij na podlagi javnega razpisa. Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Odpri galerijo
Med najpomembnejšimi spremembami novele zakona sta odprava večine omejitev pri lastništvu igralnic ter dodeljevanje koncesij na podlagi javnega razpisa. Foto: Jože Suhadolnik / Delo

V tem tednu je vlada sprejela novelo zakona o igrah na srečo, ki so jo na Ministrstvu za finance začeli pripravljati že leta 2015. Med najpomembnejšimi spremembami sta odprava večine omejitev pri lastništvu igralnic ter dodeljevanje koncesij na podlagi javnega razpisa, poroča STA.

S predlagano novelo bo vzpostavljen pravni okvir, ki bo na transparenten način omogočil dodelitev koncesij za trajno prirejanje klasičnih iger na srečo in za prirejanje posebnih iger na srečo na podlagi javnega razpisa, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje.
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

O dodelitvi koncesij in njihovem podaljšanju odločata vlada in finančni minister po prostem preudarku, je zapisano v veljavnem zakonu o igrah na srečo iz leta 1995. Glede na v tem tednu potrjen predlog novele zakona pa bo vlada koncesije za trajno prirejanje klasičnih iger na srečo in za prirejanje posebnih iger na srečo dodeljevala po izvedbi javnih razpisov. Ti bodo predvideno objavljeni trikrat na leto.

Po trenutnem zakonu lahko klasične igre na srečo prirejata le Loterija Slovenije in Športna loterija. To se bo z uveljavitvijo predlaganih sprememb, če jih bo DZ seveda potrdil, spremenilo. Po novem bi bilo lahko določenih pet prirediteljev.

Hkrati bi bili za stave, ki veljajo za specifično vrsto klasičnih iger na srečo, predpisani posebni pogoji za pridobitev koncesije. Določeni bi bili tudi podrobnejši pogoji za njihovo prirejanje.
Foto: Igor Mali
Foto: Igor Mali

Odpravlja se zahteva, da mora imeti družba, ki prireja igre na srečo, sedež v Sloveniji


S predlagano novelo zakona se odpravlja tudi zahtevo, da ima družba, ki želi pridobiti koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo, sedež v Sloveniji. S tem je pravna ureditev prirejanja iger na srečo usklajena s pravnim redom EU. Odpravljajo se tudi statusno pravne omejitve glede oblike gospodarske družbe.
image_alt
Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

Pri koncesionarjih, ki prirejajo posebne igre na srečo v igralnicah, bo odpravljena večina omejitev, ki so povezane z lastništvom. Trenutno velja, da so lahko lastniki le država, lokalne skupnosti, pravne osebe v 100-odstotni lasti države in gospodarske družbe, vendar lahko slednje skupaj pridobijo največ 49 odstotkov navadnih delnic, izpolnjevati pa morajo vrsto pogojev.

S predlagano novelo zakona se določa, da neposredni ali posredni državni delež v lastništvu koncesionarja ne sme biti manjši od 25 odstotkov plus ene delnice v primeru delniške družbe in ne manjši od 51 odstotkov v poslovnem deležu druge oblike.

Prav tako se s predlogom na novo določa razpon obdobij trajanja oziroma podaljšanja koncesije, in sicer najmanj tri in največ pet let.
image_alt
Kako naj se milenijci pripravijo na upokojitev

Na novo se določa tudi najnižjo stopnjo koncesijske dajatve za trajno prirejanje klasičnih iger na srečo in prirejanje drugih vrst posebnih iger na srečo v igralnicah v višini pet odstotkov od osnove in za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnih salonih v višini 20 odstotkov od osnove, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Več iz rubrike