Sprejet nov interventni zakon za omilitev posledic covida-19

Zakon je vreden 280 milijonov evrov. Obsega nove dodatke, odškodninsko odgovornost za zaplete pri cepljenju ter povračilo stroškov hitrih testov podjetjem.
Fotografija: Slovenska cesta ob sprostitvi nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije covid-19, v Ljubljani, 15. februarja. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Slovenska cesta ob sprostitvi nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije covid-19, v Ljubljani, 15. februarja. Foto: Uroš Hočevar

Z današnjim dnem je začel veljati nov interventni zakon za omilitev posledic covida-19. Med ukrepi, tokrat vrednimi 280 milijonov evrov, so novi dodatki, odškodninska odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ter povračilo stroškov hitrih testov podjetjem. Začasno se zvišuje zgornja meja uvrščanja zdravnikov v plačne razrede.

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 podaljšuje nekatere ukrepe iz dosedanjih protikoronskih zakonov ter prinaša še nove. Ena od novosti je povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19.

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Predvideno je izplačilo novih enkratnih solidarnostnih dodatkov. Upokojenci s pokojninami do 732 evrov bodo dodatek prejeli konec januarja v treh različnih višinah od 130 do 300 evrov. Kmetom, invalidom in vojnim veteranom pripada dodatek v višini 150 evrov.

Boni podaljšani, 500 evrov za vsakega novorojenega otroka, kritje stroškov hitrih testov

Z zakonom se podaljšujejo nekateri ukrepi, ki bi se sicer letos iztekli. Neizrabljeni lanski dopust bo mogoče koristiti do 1. aprila 2022, tistega za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta. Turistični boni iz lanskega junija bodo veljavni do konca junija 2022, do junija 2023 bo država tudi še izplačevala po 500 evrov za vsakega novorojenega otroka.

Stroški hitrih testov se bodo delodajalcem krili iz proračuna, podjetjem bo na voljo tudi nov ukrep kreditiranja preko Slovenskega podjetniškega sklada.

image_alt
Sprejeta novela zakona o DDV

Na področju varovanja zdravja se med drugim podaljšujejo možnost prerazporejanja zdravstvenega kadra, financiranje telemedicinske obravnave ter možnost koriščenja treh dni odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Novost je dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov s covidom-19.

DZ je zakon sprejel v ponedeljek, ko so poslanci največ pozornosti posvetili zvišanju zgornje meje uvrščanja zdravnikov in zobozdravnikov v plačne razrede. Začasno do konca leta 2022 bodo lahko uvrščeni do 63. plačnega razreda, kar je šest več kot zdaj.

image_alt
Agrokor prodaja Costello

Več iz rubrike