»Sodobne šole«: Kruh, pakiran v plastiko, avtomati polni sladkih pijač v plastenkah in plastične vrečke

Ob pričetku novega šolskega leta so Ekologi brez meja z izobraževalnimi gradivi za preprečevanje nastajanja in boljše ravnanje z odpadki nagovorili slovenske izobraževalne ustanove, k ukrepanju pa so pozvali tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Vse več učiteljev in staršev se namreč na okoljevarstveno organizacijo obrača zaradi nezadovoljstva nad pretirano uporabo plastike in ustvarjanjem odpadkov v vrtcih in šolah. 


Kruh, pakiran v plastiko, avtomati polni sladkih pijač v plastenkah in plastične vrečke so stalnica tudi v šolskih prostorih, kjer mlade sicer učbeniki in delovni zvezki nagovarjajo k odgovornemu ravnanju z okoljem.

Nekatere šole sicer vlagajo veliko truda v korake za zmanjševanje odpadkov, a je praksa v šolskih prostorih, velikokrat tudi zaradi rigidnih predpisov, drugačna. V ustanovah znanja, kjer se veliko ozavešča in opozarja na pomen trajnostnih ukrepov za skupno prihodnost nas vseh, vpogled v šolske zbornice, hodnike in učilnice velikokrat ne odraža učnih programov v praksi. Pogosto se zatakne tudi pri šolskih prireditvah in aktivnostih zunaj šole, na šolskih ekskurzijah pa se na zmanjševanje in preprečevanje odpadkov velikokrat pozabi. 

Pred novim šolskim letom so tako Ekologi brez meja pedagogom posredovali številna izobraževalna gradiva na temo preprečevanja nastajanja odpadkov, ministrstvo pa nagovorili s pobudo, da šolam s sistemskimi spremembami v času, ko tudi mlade skrbi problematika okolja, pomagajo od besed k dejanjem. 

Več iz rubrike

aktualno

Na udaru bodo predvsem prihodnje generacije

Deset odstotkov najbogatejših zemljanov je odgovornih za več kot polovico vseh emisij med leti 1990 in 2015.

aktualno

Teden restavracij z oktobrsko izvedbo cilja na 100.000 gostov

Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah.

aktualno

Gospodarstveniki z MOP o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije

Ministrstvo za okolje in prostor je v soboto na Gospodarski zbornici Slovenije predstavilo dolgoročno podnebno strategijo Slovenije pod sloganom #priložnos#izziv#izvedlljivost.

aktualno

Hrvaški siri do prestižnih svetovnih nagrad; sledi avtohtona konoplja

Proizvajalec Sirana Gligora s hrvaškega otoka Pag se je ponovno izkazal in prejel več mednarodnih nagrad.

Komentarji: