Slovensko Sberbank bo po vsej verjetnosti kupila NLB

Slovenska Sberbank je v nedeljo prekinila s poslovanjem. Kupila naj bi jo NLB, s čimer bi bile storitve za komitente ponovno omogočene.
Fotografija: Sberbank. Foto: LEONHARD FOEGER/Reuters
Odpri galerijo
Sberbank. Foto: LEONHARD FOEGER/Reuters

V nedeljo je odjeknila novica, da je slovenska Sberbank zaradi sankcij, usmerjenih proti Rusiji, prekinila s poslovanjem. Njeni komitenti tako od ponedeljka zjutraj ne morejo dostopati do bančnih storitev, poslovalnice so zaprte. Komitenti lahko izvajajo le dvige in plačila, katerih vrednost je omejena na 400 evrov dnevno.

image_alt
Slovenske poslovalnice ruske banke Sberbank zaprle svoja vrata

Vse kaže na to, da naj bi Sberbank kupila NLB. Po tem scenariju bi lahko komitenti že v sredo zjutraj ponovno dostopali do bančnih storitev. NLB naj bi Sberbank zagotovila likvidnost, s čimer ne bo potrebno sprožiti jamstvene sheme, neuradne informacije navajajo spletne Finance.

Banka Slovenije skupaj z Evropsko centralno banko (ECB) medtem išče ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za vse komitente banke. Podrobnejša pojasnila bo Banka Slovenije po napovedih podala danes pozno popoldne.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

ZZZS zavarovanim osebam priporoča začasno odprtje računov pri drugih bankah

Prav tako je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vsem zavarovanim osebam, ki pričakujejo izplačila iz zdravstvene blagajne, danes sporočil, da zaradi trenutne situacije Sberbank transakcije račune, četudi samo začasno, odprejo pri drugih bankah.

 

Nadomestila plač samostojnim podjetnikom, ki jih ZZZS običajno nakazuje ob petkih, bodo verjetno zadržali in jih ne bodo izplačali, dokler jim zavarovanci ne bodo sporočili novih računov ali se situacija ne uredi kako drugače. »Takoj ko nam sporočijo nove račune, bodo potem ti prilivi prišli na njihove nove račune,« je zagotovila direktorica področja za finance in računovodstvo pri ZZZS Daniela Dimić.

image_alt
Elon Musk, možganski čipi in evtanazija makaki opic

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.