Slovensko - japonsko partnerstvo pametnih omrežij obrodilo sadove

Slovensko - japonski projekt pametnih omrežij in pametnih skupnosti Nedo je prešel v zaključno fazo.
Fotografija: Slovesnost. Foto: BTC
Odpri galerijo
Slovesnost. Foto: BTC

Slovensko - japonski projekt pametnih omrežij in pametnih skupnosti Nedo je z vključitvijo baterijskih hranilnikov v Idriji in Ljubljani prešel v zaključno fazo. Uspešno realiziran projekt Nedo je odlična osnova za nadaljevanje sodelovanja z Japonsko na področju energetike, je danes v Ljubljani pojasnil direktor Elesa Aleksander Mervar.

Po tem, ko je bila prva faza projekta usmerjena v pametna omrežja na infrastrukturi Elesa ter distribucijskih podjetij Elektro Celje in Elektro Maribor, se druga faza osredotoča na pametna mesta in pametne skupnosti, so sporočili iz sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja v Sloveniji.

image_alt
Cene hrane so se v zadnjem letu povišale za 30 odstotkov

Razvoj naprednih rešitev je v tej fazi projekta osredotočen na učinkovito rabo energije v mestnih skupnostih in uporabo baterijskih hranilnikov. Aktivnosti so tokrat intenzivno potekale v sodelovanju z distributerjema Elektro Ljubljana in Elektro Primorska, saj so baterijski hranilniki vgrajeni na območju Ljubljane in Idrije. Baterijski hranilnik v Ljubljani je vgradilo podjetje Riko, baterijski hranilnik v Idriji pa Kolektor Sisteh.

Eles jih bo uporabljal za sistemske storitve, v primeru izrednih razmer pa bodo omogočali tudi napajanje kritičnih uporabnikov. Eles želi v Ljubljani s hranilnikom vzpostaviti tudi zelo kompleksno rešitev odpravljanja težav z upadi napetosti industrijskega odjemalca Aquafil, ki podpira uvajanje naprednih rešitev.

image_alt
Kitajska brez usmiljenja nad tehnološke velikane

Prehod projekta v zaključno demonstracijsko fazo je Eles s predstavniki vseh vključenih podjetij, državnih ustanov in organizacij obeležil na slovesnosti v ljubljanskem BTC, kjer je postavljen eden od omenjenih baterijskih hranilnikov. Eles je tu vzpostavil tudi demonstracijsko stičišče za pametna omrežja Wattori, ki bo namenjeno predstavitvi rezultatov Neda in predstavitvi drugih dosežkov Elesa na področju pametnih omrežij.

Dobro sodelovanje med Japonsko in Slovenijo na področju naprednega gospodarskega razvoja

Slovesni dogodek med Ljubljano in japonskim Tokiom je potekal na daljavo. Udeležili pa so se ga tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromichi Matsushima, predsednik japonske agencije Nedo Hiroaki Ishizuka in podpredsednik podjetja Hitachi Katsuya Nagano.

Japonski partnerji so v nagovorih poudarili, da je projekt Nedo primer vzornega sodelovanja med Japonsko in Slovenijo na področju naprednega gospodarskega razvoja in zelene preobrazbe.

image_alt
Rimac: Od predelave BMW-ja do direktorja Bugattija

Mervar pa je poudaril, da je uspešno realiziran projekt Nedo odlična osnova za nadaljevanje sodelovanja z Japonsko na področju energetike. Glede na okoljske in energetske izzive, ki so pred nami, pa si z japonskimi partnerji nadeja nadaljnjega sodelovanja in novih projektov. »Predloge že pripravljamo in upamo, da bodo zanimivi tako za japonska podjetja kot agencijo Nedo, s katero si želimo tudi v prihodnje sodelovati tako dobro kot do sedaj,« je dodal.

Eles se je za vključitev v projekt Nedo odločil konec leta 2015. Izvedba demonstracijskega projekta pametnih omrežij in pametnih skupnosti pomeni nadgradnjo sodelovanja med slovenskimi in japonskimi podjetji ter sodelovanja med javno agencijo Spirit Slovenija, japonsko organizacijo za razvoj novih oblik energije in industrijske tehnologije Nedo in Elesom, ki je tudi koordinator projekta. Projekt je vreden 37 milijonov evrov, od tega so aktivnosti Elesa vredne 17 milijonov evrov.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.