Slovenci smo veliki uporabniki telefona med vožnjo

Terenska raziskava, ki je potekala po enajstih mestnih občinah je zgolj v štirih urah naštela skoraj 1.500 voznikov, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon.
Fotografija: Več kršiteljev je zaznati v popoldanski prometni konici. FOTO: Eva Plevier/Reuters
Odpri galerijo
Več kršiteljev je zaznati v popoldanski prometni konici. FOTO: Eva Plevier/Reuters

Slovenski vozniki s(m)o med vožnjo obsedeni z uporabo mobilnih telefonov. Zgolj v štirih urah je kar 1.500 voznikov iz enajstih mestnih občin med vožnjo uporabljalo mobilni telefon, ugotavlja javna agencija za varnost prometa.
 

Visoka uporaba mobilnih telefonov


Ta teden se je iztekla preventivna akcija za ozaveščanje o tvegani uporabi mobilnega telefona v prometu »Varno brez telefona«, ki je trajal 14 dni. V tem času je Agencija za varnost prometa opravila tudi terensko raziskavo glede dejanske uporabe telefonov v prometu.


Raziskava je preverjala stanje uporabe mobilnih telefonov pri voznikih motornih vozil na vpadnicah v 11 mestnih občinah, razlagajo na agenciji, kjer so v dveh intervalih - jutranjem in popoldanskem - zgolj v štirih urah zabeležili kar 1.482 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali mobilni telefon.
 

Kršitelji po občinah


Več kršiteljev je zaznati v popoldanski konici, bilo jih je kar 841, pri uporabi mobilnih telefonov pa najbolj izstopajo občine Celje, Novo mesto in Ljubljana. Dopoldan je število kršiteljev znašalo 641, največ na področju lokacij Koper, Celje, Novo mesto in Ptuj.

Mobilni telefoni so že vrsto let eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, uporaba pa se povečuje. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Mobilni telefoni so že vrsto let eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, uporaba pa se povečuje. FOTO: Getty Images/iStockphoto
V absolutnih številkah je bilo največ kršiteljev zabeleženih v Celju (zjutraj in popoldan jih je bilo kar 295), sledita lokaciji Ljubljana in Novo mesto, obe z 234 kršitvami.
 

Posledice


Na agenciji opozarjajo, da če voznik zaradi mobilnega telefona ne gleda na cesto le 5 sekund, to pri hitrosti 60 km/h pomeni »vožnjo na slepo,« razdalja pa znaša več kot 83 metrov. Mobilni telefoni so že vrsto let eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, medtem trdijo na Policiji, ki je v zadnjih devetih letih ugotovila kar 100 odstotkov več kršitev s področja uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Zgolj za čas akcije »Varno brez telefona« je Policija ustavila 3.590 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali telefon.

Na agenciji za varnost prometa obenem še poudarjajo, da bodo terensko raziskavo ponovili v prihodnjih mesecih, torej v času, ko ne bo potekala akcija za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu in ko se bo obseg prometa po pričakovanjih povečal. Sledila bo predstavitev primerjalnih rezultatov.
 

Celotni podatki


*Vozniki, pri katerih ni bila zaznana uporaba mobilnega telefona
**Voznik uporablja mobilni telefon

Celje:                      5647*       295**
Koper:                     6743*      163**
Kranj:                      5152*       26**
Ljubljana:                8906*       234**
Maribor:                  4174*       181**
Murska Sobota:      3341*       91**
Nova Gorica:          5467*       79**
Novo mesto:           3866*       234**
Ptuj:                        2988*       90**
Slovenj Gradec:     4356*        25**
Velenje:                  3372*        64**

Več iz rubrike