Še vedno ne vemo kdaj bodo odprte gostilne in restavracije

Gostilne in hoteli so še kar zaprti, na odprtje upajo v rumeni fazi epidemije - v razpravi tudi delovanje po italjenskem modelu.
Fotografija: Pitje kave za mizami v gostilnah za zdaj še ne bo sproščeno - morda v rumeni fazi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Pitje kave za mizami v gostilnah za zdaj še ne bo sproščeno - morda v rumeni fazi. FOTO: Jure Eržen/Delo

Skladno z vladnim semaforjem za sproščanje ukrepov so se prejšnji teden sprostile nekatere gospodarske dejavnosti. Zaprte ostajajo gostilne in hoteli, ki še do danes niso prejeli pogojev, ki morajo biti izpolnjeni za njihovo vnovično obratovanje. Medtem ko sta bivši minister za zdravje Tomaž Gantar in strokovna skupina lani govorila o odpiranju gostinstva šele v zeleni fazi epidemije, so pričakovanja gostincev zdaj drugačna. Svojo dejavnost bi zagnali po italijanskem modelu: strogi varnostni ukrepi ter odprtje med 5. uro zjutraj in 6. popoldne.

Oranžna stopnja epidemije je sprostila odprtje trgovin, nekaterih servisnih delavnic in nepremičninsko posredovanje, spet je dovoljeno zbiranje do deset oseb. Naslednje sproščanje sledi, ko se sedemdnevno povprečje okužb spusti pod 600, hospitalizacije pa ne bodo presegale 500 oseb. Vladni semafor sproščanja ukrepov v rumeni fazi predvideva odpiranje preostalih servisnih dejavnosti, povsem odprto pa pri tem ostaja vprašanje, do kdaj bodo še čakali gostinci.
 

Različna pričakovanja


Gostinci niso jasno opredeljeni v vladnih načrtih sproščanja, o njihovi dejavnosti namreč odloča strokovna skupina, razlagajo na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je decembra ob vrhuncu drugega vala dejal, da bodo gostilne svoja vrata odprla šele, ko število okužb pade »krepko pod 300.« Podobno stališče je zavzela tudi strokovna skupina za covid-19, ki je gostilne opredelila za bolj tvegane od trgovin, ki v trenutni fazi že obratujejo.


A razmere so zdaj drugačne, pravi Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem na OZS. »V načrtu sproščanja ni opredeljeno, kdaj sledi zagon gostinstva, zato smo predstavniki gostincev in turističnih delavcev opravili sejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Pri slednjem niso imeli zadržkov do ponovnega odpiranja naše dejavnosti, če bi gostinci upoštevali njihova priporočila, zato pričakujemo odprtje že v rumeni fazi,« je jasen Cvar.
 

Praksa v tujini


Gostinci tarnajo predvsem nad pomanjkanjem jasnosti glede pogojev, ki morajo biti izpolnjeni, da odprejo vrata gostom. V trenutnih razmerah jim ne preostane drugega kot čakanje na odločitev o odprtju, medtem ko sami ne vedo niti, katere pogoje presoja strokovna skupina, pravijo na zbornici.

Tudi terase ostajajo zaprte. FOTO: Leon Vidic
Tudi terase ostajajo zaprte. FOTO: Leon Vidic
Kot primer dobre prakse Cvar navaja Avstrijo, kjer bodo gostinski lokali in restavracije zaprti še vsaj do velike noči: »Ne poznamo pogojev, ki morajo biti izpolnjeni za ponovni zagon panoge, ki ji že tako grozi ogromna finančna škoda. Ne moremo pričakovati, da se v gospodarstvu brez težav odločaš od danes na jutri, zato apeliramo, da se oblikujejo jasni pogoji in načrt odprtja, kot so to izvedli v Avstriji.«

Med tem o morebitnem odpiranju teras poročajo hrvaški mediji, vendar za zdaj lokali tudi pri južnih sosedih ostajajo zaprti. K odprtju lokalov je pozivala predvsem istrska županija, ki pa so jo v Zagrebu zavrnili.

Zaprti ostajajo tudi lokali in restavracije v drugih evropskih državah, na primer v Švici. Izjema je le Italija, ki s svojim modelom postaja zgled za druge. Italijanske restavracije lahko svoja vrata odprejo ob 5. uri zjutraj, zapreti pa jih morajo ob 18. uri. Za zdaj o težavah ne poročajo, slovenski gostinci pa pravijo, da če bi se italijanska praksa v naslednjih dveh tednih izkazala za neškodljivo, ne vidijo nikakršnega razloga, da je ne bi prenesli tudi k nam.

Več iz rubrike