Gospodinjski aparati dobivajo nove nalepke

Energijska nalepka, ki potrošnike že več kot 25 let vodi in usmerja o energijsko učinkovitih aparatih, se prihodnji teden vrača k stari, poenostavljeni podobi.
Fotografija: FOTO:Suhadolnik Jože / Delo
Odpri galerijo
FOTO:Suhadolnik Jože / Delo

Gospodinjski aparati bodo od 1. marca označeni zgolj z energijskimi razredi od A do G, podrazredov, označenih s plusi, pa ne bo več. Tako bo nalepka bolj preprosta in razumljiva.
  
O spremembi energijske nalepke so se Evropski parlament in članice EU dogovorili leta 2017. Trenutne nalepke z oznakami od A+++ do G bodo zamenjane z jasnimi in lažje razumljivimi nalepkami od A do G brez podrazredov, označenih s plusi, kar bo potrošnikom olajšalo razumevanje energijske učinkovitosti proizvodov, so tedaj sporočili v Bruslju.

Neposredna primerjava podatkov s stare in nove energijske nalepke ni mogoča. Prenovo označevanja namreč spremljajo tudi spremembe metodologije za merjenje porabe energije in s tem za določanje energijskih razredov. Tako ima lahko pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ po novem označen energijski razred C.

FOTO: Pivk Mavric / Delo
FOTO: Pivk Mavric / Delo
S pomočjo spletnega orodja BELT, ki so ga v okviru evropskega projekta BELT (Boost Energy Label Take Up) razvili na Zvezi potrošnikov Slovenije, bo mogoče pred nakupom preveriti, koliko električne energije porabi izbrani izdelek. Orodje preprosto 'prevede' označeni energijski razred v konkretne in preprosto razumljive številke o porabi in strošku električne energije, izpustih ogljikovega dioksida ter številu dreves, potrebnih za absorpcijo te količine ogljikovega dioksida.

Novost je tudi koda QR v zgornjem desnem kotu energijske nalepke, ki potrošniku ponuja dodatne informacije o izdelku, ki jih na sami nalepki ni, in sicer tako, da jo 'prebere' s svojim pametnim telefonom.Trgovci morajo staro nalepko na pomivalnih strojih, pralnih in pralno-sušilnih strojih, hladilnikih in zamrzovalnikih, vinskih vitrinah in zaslonih, tako računalniških kot televizijskih, zamenjati z novo najpozneje do 18. marca. Septembra bodo z novo energijsko nalepko opremljena še svetila.

Čeprav lahko pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ po novem sodi v razred B, C ali celo D, pa to ne pomeni, da je aparat manj učinkovit, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Odstopanje je namreč posledica zaostrenih pogojev za določanje energijskih razredov in spremenjene metodologije za merjenje porabe energije in vode, so pojasnili.

Več iz rubrike