Slovenski Mediately pridobil 7,2 milijona evrov naložbenih sredstev

Podjetje slovenskih ustanoviteljev Mediately si je za cilj zadalo postati vodilna aplikacija za zdravnike v Evropi.
Fotografija: Aplikacija Mediately. Foto: Mediately
Odpri galerijo
Aplikacija Mediately. Foto: Mediately

Mediately, podjetje slovenskih ustanoviteljev, pomaga zdravnikom pri sprejemanju boljših odločitev z enostavnim dostopom do medicinskega znanja. Kompleksne in obsežne medicinske vsebine namreč poenostavijo in prilagodijo zdravnikom v vsaki državi. Tako imajo zdravniki brezplačno mobilno aplikacijo na voljo v svojem jeziku. Podjetje, ki mu zaupa že več kot 170.000 zdravnikov oziroma deset odstotkov vseh evropskih zdravnikov, obljublja, da bo njihova aplikacija kmalu postala vodilna te vrste v Evropi.  

Podjetje Mediately je zbralo 7,2 milijona evrov naložbenih sredstev za širitev s trenutno osmih trgov na celotno Evropo. Naložbo je vodil sklad Piton Capital, pridružili so se mu še sklad VentureFriends ter dosedanji vlagatelji Silicon Gardens, LAUNCHub Ventures in manjši angelski investitorji. Sredstva bodo uporabili za širitev na največje evropske trge in svojo vizijo nepogrešljive medicinske aplikacije približali 1,7 milijona evropskim zdravnikom.

image_alt
Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

»Uspešno so pritegnili zelo pomembno skupino uporabnikov, ki jo je sicer težje pridobiti na svojo stran - zdravnike. Organska rast, ki se večinoma širi od ust do ust, impresivno število zdravnikov, ki vsakodnevno uporabljajo aplikacijo in izjemne ocene uporabnikov kažejo, da je ekipa ustvarila aplikacijo z dejansko visoko vrednostjo za zdravnike,« je prepričana Mira Mihaylova, investitorka sklada Piton Capital.

»Zelo smo navdušeni nad prihajajočimi razširitvami aplikacije, ki bodo še povečale uporabnost za zdravnike. Jasna usmerjenost ekipe k izdelku in posledično izboljšanje zdravniške izkušnje je tisto, zaradi česar verjamemo v uspešno uresničitev njihove vizije,« nadaljuje Mihaylova.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

Zdravniki imajo preveč informacij in premalo časa

Svet medicine je neverjetno zapleten in se bliskovito razvija. Poleg spremljanja novosti s področja medicine mora zdravnik pri delu z bolniki poznati tudi predpise lastnega zdravstvenega sistema, omejitve pri predpisovanju zdravil, upoštevati smernice zdravljenja in diagnostične ukrepe.

Blaž Triglav, izvršni direktor podjetja Mediately. Foto: Samo Rovan
Blaž Triglav, izvršni direktor podjetja Mediately. Foto: Samo Rovan
Zdravniki imajo sicer po eni strani dostop do velikega obsega informacij o obravnavi bolnikov v idealnih razmerah, po drugi strani pa morajo upoštevati dejansko stanje v njihovem delovnem okolju, pri čemer je pogosto na voljo premalo informacij za sprejemanje najboljših odločitev pri zdravljenju. Programska oprema v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah je večinoma namenjena administraciji, manj poudarka pa je na zdravljenju bolnikov in obveščanju zdravnikov. Druge zdravniške mobilne aplikacije pa navadno ne upoštevajo lokalnih posebnosti, ki jih morajo zdravniki poznati in se po njih ravnati. Tako so pogosto prepuščeni sami sebi in informacije pridobivajo iz različnih virov, kar vzame ogromno časa ob že tako natrpanem zdravniškem urniku.

»Zdravniki bi morali imeti pri svojem delu dostop do najboljše podpore pri odločanju, ne glede na to, ali delajo na vrhunski zasebni kliniki ali v oddaljeni ambulanti družinskega zdravnika. Le tako lahko najbolje poskrbijo za zdravje svojih bolnikov in pri tem jim želimo pomagati,« pojasni Blaž Triglav, izvršni direktor podjetja Mediately.

Aplikacijo vsakodnevno uporablja skoraj vsak slovenski zdravnik

Pri Mediatelyju so se tako odločili ponuditi aplikacijo, ki zdravnikom omogoča boljšo obravnavo bolnikov, hitrejše in natančnejše postavljanje diagnoze in učenje o napredkih medicine v njihovem lokalnem jeziku, prilagojeno lokalnemu zdravstvenemu okolju. To pospešuje delo ter zagotavlja hitro in natančno podporo pri odločanju, kar je bistveno zanje in za njihove bolnike. 

Zgodba podjetja se je začela v Sloveniji, saj je bila mobilna aplikacija za začetek na voljo le slovenskim zdravnikom, ki so jo sprejeli z navdušenjem. Aplikacijo danes pri vsakodnevnem delu uporablja 80 do 90 odstotkov slovenskih zdravnikov, pozitiven odziv doma pa je spodbudil željo po širitvi na številne evropske trge, kjer se je uspeh ponovil. Do sedaj je aplikacija na voljo v osmih državah.

image_alt
Včasih je delal v McDonalds'u, danes je kriptomilijonar

»Lahko le potrdim, da ima Mediately visok potencial postati vodilna platforma medicinskega znanja za evropske zdravnike,« poudari Apostolos Apostolakis, ustanovni partner sklada VentureFriends. »Poleg tega je njihov produkt močen komunikacijski kanal za farmacevtska podjetja, saj jim omogoča komunikacijo z večjim številom zdravnikov na manj vsiljiv in merljiv način. Glede na izjemno ekipo in njihove storitve smo prepričani, da lahko zgodbo o uspehu v Srednji in Vzhodni Evropi podjetje razširi na največje zahodnoevropske trge.«

Tudi po zaslugi velikega števila uporabnikov lahko podjetje v svojo aplikacijo hitreje in učinkoviteje vključuje nove terapije in klinične smernice. Mediately namreč trenutno sodeluje z 28 od 30 največjih svetovnih farmacevtskih podjetij, katerih skupni cilj je hitrejši dostop do ustreznega zdravljenja za slehernega bolnika. Nova investicija bo podjetju omogočila tudi razvoj novih storitev, še bolj bodo prisluhnili potrebam zdravnikov in vsem udeleženim v zdravstvu pomagali bolje razumeti, kako izboljšati zdravstvo in zdravje bolnikov.

»S podjetjem Mediately sodelujemo že od njihovega začetka. Že takrat smo bili priča ne le občudovanja vrednemu prodoru med evropske zdravnike, temveč tudi predanosti ekipe, ki si prizadeva zdravnikom omogočiti najboljšo možno programsko pomoč. To potrjuje ogromno število vsakodnevnih uporabnikov na trgih, kjer je aplikacija na voljo,« dodaja Stanislav Sirakov, generalni partner sklada LAUNCHub Ventures, eden prvih podpornikov podjetja Mediately.

image_alt
Amazon: Plače zaposlenih drastično rastejo, cene storitev se dražijo

Več iz rubrike