Slovenski hotelirji še vedno v velikih težavah

Slovenski hotelirji opozarjajo, da potrebujejo državno pomoč. V resnih težavah so tudi kongresna panoga, turistične agencije in del gostincev.
Fotografija: Hotel Slon. Foto: Žiga Koritnik
Odpri galerijo
Hotel Slon. Foto: Žiga Koritnik

Na letnem zboru Združenja hotelirjev Slovenije, ki posluje v okviru Turistično gospodarske zbornice, so se strinjali, da bodo najbolj ogroženi segmenti in podjetja, ki delujejo v tej panogi, potrebovali državno pomoč. Poudarili so, da je stanje rezervacij tako za konec tega leta kot za začetek naslednjega zelo slabo, poroča STA.

Gregor Jamnik, predsednik združenja, je pojasnil, da se situacija v hotelirstvu izboljšuje izjemno počasi. Z največjimi težavami se soočajo mestni hoteli, kongresna dejavnost, turistične agencije in določeni deli gostinstva. Iz Turistično gostinske zbornice so sporočili, da številke kažejo, da je stanje v prvih devetih mesecih tega leta le malenkost boljše od istega obdobja lani.

image_alt
Najboljše kulinarične destinacije na svetu

Turistično gostinska zbornica državi za izboljšanje stanja predlaga naslednje ukrepe: enkratni dodatek za turizem za najbolj prizadeta podjetja, skrajšani delovni čas, spodbujanje boljših letalskih povezav s Slovenijo ter povečanje sredstev za prodajno-marketinške aktivnosti Slovenske turistične organizacije. Po njihovih besedah je poleg tega ključno, da ne bo prišlo do ponovnega zapiranja panoge.

Ključno zagotoviti pomoč industriji sejmov in srečanj

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma je izpostavil, da je ključno zagotoviti pomoč industriji sejmov in srečanj. Po njegovem mnenju bi morala panoga prejeti vsaj del nadomestila za izpad prihodkov. Predlagal je, da bi se v primeru izpada prihodkov v višini 50 odstotkov ali več zagotovilo pomoč v višini vsaj 25 odstotkov vrednosti izpada.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Hotelirji iz celotne Slovenije so hkrati soglasno podprli ustanovitev turistične gimnazije. Vpis na srednjo šolo za gostinstvo in turizem je namreč v zadnjem času izredno slab. S tem bi se lahko situacijo vsaj delno rešilo, menijo.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je predstavila prednosti, ki jih ponuja mednarodno uveljavljena Zelena shema slovenskega turizma. Prisotne je pozvala k vključitvi vanjo. Na tak način naj bi slovenski turizem v večji meri uresničeval vsebine, ki so v tem času še posebej pomembne. Gre za nemnožične, zelene aktivnosti v naravnem okolju ter v povezavi z lokalnimi ponudniki.

image_alt
Najbolj razkošne jahte v lasti slavnih in bogatih

Več iz rubrike