Slovenske restavracije, ki so letos dobile Michelinove zvezdice
Michelinovi inšpektorji so tudi letos podelili Michelinove zvezdice najboljšim slovenskim restavracijam.
Odpri galerijo
Michelinove zvezdice, ki so v Sloveniji prvič zasijale lani, označujejo najboljše restavracije, ki so jih odkrili Michelinovi inšpektorji, in pomenijo najvišjo kakovost v kulinariki. Hiša Franko z Ano Roš je prejela dve zvezdici, po eno pa Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom. Novo zvezdico je letos prejelo gostišče Grič z Luko Koširjem.
Kot so danes sporočili s Slovenske turistične organizacije (STO), so Michelinovi inšpektorji sedem restavracij uvrstili v kategorijo Bib Gourmand, Michelinov krožnik pa je prejelo 39 restavracij. V drugo izdajo gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia je tako skupno uvrščenih 53 restavracij.
Znak Bib Gourmand - ta označuje restavracije, ki zagotavljajo pristna kulinarična doživetja z visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno - je letos ohranilo šest restavracij; Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh in Ruj, poleg tega pa se je letos v vodnik uvrstila še restavracija TaBar.
Michelinov krožnik, ki označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo, je od lani ohranilo 37 restavracij - AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, MAK, Marina, Maxim, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Pavus, Pikol, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Strelec, Sushimama, Valvas'or in Vander. Krožnik pa sta letos na novo dobili restavraciji Landerik in Vila Planinka.
Globalni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec je ob podelitvi nagrad dejal, da sta bili lansko in letošnje leto za gostinstvo zelo težki. Ob pogostem zapiranju zaradi koronskih ukrepov so slovenski kuharski mojstri po njegovih besedah dokazali svojo odpornost, borbenost in neusahljiv talent. »Izbor restavracij, ki jih predstavljamo danes, odraža lokalno kulinarično sceno, ki je še posebej zavezana trajnostni gastronomiji in se še naprej razvija,« je poudaril.
Da so letošnje zvezdice, ki ohranjajo optimizem in z vztrajnostjo ustvarjajo nove zgodbe, zaradi zahtevnega obdobja še toliko bolj pomembne, je medtem poudarila direktorica STO Maja Pak. »Verjamem, da bo tudi druga izdaja Michelinovega vodnika za slovensko področje odmevala in spodbudila nove prihode gastronomskih turistov,« je poudarila. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pristavil, da imamo v Sloveniji vrhunske kuharske mojstre, zato verjame, da so imeli Michelinovi ocenjevalci zahtevno delo.
V STO so prepričani, da bo Michelinov vodnik za leto 2021 tudi kot globalno najmočnejša blagovna znamka s področja gastronomije pomemben element promocije slovenskega turizma, ki jo v sodelovanju z različnimi deležniki izvaja STO.
Kot so danes sporočili s Slovenske turistične organizacije (STO), so Michelinovi inšpektorji sedem restavracij uvrstili v kategorijo Bib Gourmand, Michelinov krožnik pa je prejelo 39 restavracij. V drugo izdajo gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia je tako skupno uvrščenih 53 restavracij.
Znak Bib Gourmand - ta označuje restavracije, ki zagotavljajo pristna kulinarična doživetja z visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno - je letos ohranilo šest restavracij; Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh in Ruj, poleg tega pa se je letos v vodnik uvrstila še restavracija TaBar.
Michelinov krožnik, ki označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo, je od lani ohranilo 37 restavracij - AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, MAK, Marina, Maxim, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Pavus, Pikol, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Strelec, Sushimama, Valvas'or in Vander. Krožnik pa sta letos na novo dobili restavraciji Landerik in Vila Planinka.
Izbor restavracij odraža lokalno kulinariko in zavezanost k trajnostni gastronomiji
Globalni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec je ob podelitvi nagrad dejal, da sta bili lansko in letošnje leto za gostinstvo zelo težki. Ob pogostem zapiranju zaradi koronskih ukrepov so slovenski kuharski mojstri po njegovih besedah dokazali svojo odpornost, borbenost in neusahljiv talent. »Izbor restavracij, ki jih predstavljamo danes, odraža lokalno kulinarično sceno, ki je še posebej zavezana trajnostni gastronomiji in se še naprej razvija,« je poudaril.
Da so letošnje zvezdice, ki ohranjajo optimizem in z vztrajnostjo ustvarjajo nove zgodbe, zaradi zahtevnega obdobja še toliko bolj pomembne, je medtem poudarila direktorica STO Maja Pak. »Verjamem, da bo tudi druga izdaja Michelinovega vodnika za slovensko področje odmevala in spodbudila nove prihode gastronomskih turistov,« je poudarila. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pristavil, da imamo v Sloveniji vrhunske kuharske mojstre, zato verjame, da so imeli Michelinovi ocenjevalci zahtevno delo.
V STO so prepričani, da bo Michelinov vodnik za leto 2021 tudi kot globalno najmočnejša blagovna znamka s področja gastronomije pomemben element promocije slovenskega turizma, ki jo v sodelovanju z različnimi deležniki izvaja STO.
Več iz rubrike
Zgodba avtomobilskega dobavitelja v postopku transformacije
Zapleten proces prehajanja iz klasičnih montažnih postopkov v nove proizvodne procese
Razbijamo mite: kako resnično voditi finance podjetja
Ste podjetnik, ki skrbi za finance v podjetju? Če vas zanima, kako do finančne varnosti in uspešnosti, se prijavite na brezplačni webinar Bilance niso finance.