Še en izjemen uspeh za kuharsko mojstrico Ano Roš

Na izboru The Best Chef Awards 2021 se je Ana Roš uvrstila na častno sedmo mesto.
Fotografija: Foto: Roman Šipić / Delo
Odpri galerijo
Foto: Roman Šipić / Delo

Tudi letos je potekal izbor za najboljšega kuharja na svetu The Best Chef Awards 2021. Slovenska kulinarična mojstrica Ana Roš se je po izboru kulinaričnih poznavalcev uvrstila na častno sedmo mesto. Hkrati je bila Maša Salopek, ki je prav tako zaposlena v Hiši Franko, razglašena za najboljšo slaščičarko na svetu, poroča STA.
 
image_alt
Hrvaška vstopa v evroobmočje

Ana Roš je kuharska samoukinja, ki je zaposlena kot šefica kuhinje v restavraciji Hiša Franko v Kobaridu. Velja za eno najuspešnejših kuharskih mojstric tako v slovenskem kot tudi v svetovnem merilu. Leta 2017 je Roševi akademija The World's Best Restaurants podelila naziv uradno najboljše kuharice na svetu. Prav tako je lani kot prva v regiji prejela dve Michelinovi zvezdici.
 

Ana Roš prevzela vodenje družinske restavracije

 
Roševa je kot otrok trenirala alpsko smučanje, kasneje pa je v Gorici študirala diplomacijo. V času študija je spoznala tudi sedanjega partnerja Valterja Kramarja, čigar starši so bili lastniki že uveljavljene restavracije Hiše Franko. Ko so se upokojili, sta prevzela vodenje restavracije Kramar in Roševa. Kramar je začel kot sommelier, Roševa pa kot natakarica. Ko je šef kuhinje odšel, je Roševa prevzela njegovo mesto.
 
Kmalu je postala prepoznavna po svoji edinstveni kulinariki. Odločila se je za inovativno predelavo tradicionalnih receptov z območja Zgornje soške doline. Pri pripravi jedi so v uporabi lokalne sestavine. Najraje postreže surovo hrano, še posebej zelenjavo.
 

Naziv najboljšega kuharja na svetu pripada Špancu Dabizu Munozu

 
Zmagovalec izbora je španski kuhar Dabiz Munoz, ki mu pripadajo tri Michelinove zvezdice. Zadolžen je za vodenje restavracije DiverXo v Madridu. Gostje restavracije lahko izbirajo med tremi različnimi meniji, ki se razlikujejo glede na čas trajanja postrežbe. Za njegovo kulinariko je značilno zlitje mediteranske, kitajske in japonske kuhinje.
 
image_alt
Najbolj luksuzne restavracije na svetu

Naziv drugega najboljšega kuharja na svetu pripada Švedu Björnu Frantzenu. Gre za nekdanjega nogometaša, ki vodi restavracijo Frantzén, sicer pa je lastnik več drugih restavracij v Stockholmu in v Aziji. Tretje mesto je zasedel Španec Adonis Luiz Aduriz, ki je lastnik restavracije Mugaritz v španski Errenteriji. Njegova restavracija je bila leta 2014 razglašena za tretjo najboljšo na svetu.
 
Četrto mesto je prav tako osvojil Španec - Joan Roca. Znan je kot ustanovitelj in glavni kuhar restavracije El Celler de Can Roca. Leta 2009 je prejel tri Michelinove zvezdice. Peto mesto je zasedel Danec Rene Redzepi. Gre za kuharja in solastnika restavracije Noma.
 
image_alt
To so najdražja živila na svetu

The Best Chef je koncept, ki je nastal leta 2015 in predstavlja svet vrhunske kuhinje preko digitalne in socialno tržne platforme. Njegov cilj je združiti ljubitelje hrane z vsega sveta in ustvariti skupnost za tiste, ki jim hrana predstavlja strast. Gre za prostor, kjer prihaja do izmenjave znanja in izkušenj iz sveta vrhunske kulinarike.
 

Več iz rubrike