Slovenska zdravilišča v prazničnem času dobro obiskana

Vse kaže na to, da bodo nekatera slovenska zdravilišča v času božično-novoletnih praznikov deležna obiska, ki je primerljiv s tistim pred pandemijo.
Fotografija: Thermana park Laško. Foto: Leon Vidic / Delo
Odpri galerijo
Thermana park Laško. Foto: Leon Vidic / Delo

Zdravilišča po Sloveniji so v obdobju prihajajočih božično-novoletnih praznikih ponekod tako dobro zasedena, kot so bila v tem času pred epidemijo covida-19. Gostje bodo predvsem domači, izpad tujih gostov je še vedno velik. Se pa v zdravilišča vnovič vračajo ruski gosti, ki so jim nedavno po dolgem času spet začeli izdajati vize.

»Za božično-novoletne praznike je napovedana dobra zasedenost v zdraviliščih, nismo pa še povsem sigurni, kako bomo lahko vse izpeljali, ker če se bodo ukrepi za zajezitev epidemije še kako spremenili, se jim bomo seveda morali prilagoditi,« je za STA povedal direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

Zasedenost hotelov Term Krka na Dolenjskem in ob morju je vse do konca prazničnega decembra približno na ravni tiste, ki so jo tam dosegali pred pojavom novega koronavirusa. V poslovnih enotah v Dolenjskih Toplicah, Šmarjeških Toplicah in v Strunjanu je še nekaj prostih sob, povpraševanja pa beležijo tudi že za prve mesece prihodnjega leta, so pojasnili v Termah Krka.

image_alt
Radovljica: Od festivala čokolade do prve butične čokoladnice

V Thermani Laško vsaj 75-odstotna zasedenost

V Thermani Laško med božično-novoletnimi prazniki pričakujejo vsaj 75-odstotno zasedenost. Med gosti prevladujejo slovenski, med tujimi bodo na prvem mestu Italijani. V Laškem so z obiskom in zasedenostjo glede na razmere v Sloveniji in Evropi zadovoljni.

»Glede na trenutno zasedenost in trende se zasedenost giblje v okviru decembrskih številk pred epidemijo. Seveda bi morebitno dodatno sproščanje ukrepov na tujih trgih pomenilo boljšo zasedenost. Pomembno pa je tudi, da se gostje pri nas na oddihu počutijo varno in prijetno ter upoštevajoč PCT-pogoj,« so pojasnili v Thermani Laško.

Dobro kaže z zasedenostjo v decembru in med prazniki tudi v termah skupine Sava Hotels & Resorts - Terme 3000. V Moravskih Toplicah, Termah Ptuj in Zdravilišču Radenci prevladujejo domači gostje, med tujimi pa predvsem gostje iz okoliških držav, ki se pripeljejo k nam z avtom, to je iz Avstrije, Nemčije, Češke in Madžarske.

Wellness Orhidelia, Terme Olimia. Foto: Dean Duboković
Wellness Orhidelia, Terme Olimia. Foto: Dean Duboković

»Za božič in novo leto smo za naše goste v skupini Sava Hotels & Resorts pripravili božično in novoletno obarvane programe kot tradicionalno vsako leto, letos je več poudarka na zagotavljanju maksimalne varnosti tako zaposlenih kot gostov,« so pojasnili in dodali, da je zanimanje gostov za silvestrovanja v njihovih nastanitvah na Obali veliko.

Sicer pa v celotni skupini Sava Hotels & Resorts trenutno beležijo odpovedi tako individualnih kot kongresnih gostov s celega sveta zaradi poslabšanja zdravstvene oz. epidemiološke situacije v svetu.

image_alt
Na Šrilanki odkrili 310-kilogramski naravni safir

V Termah Olimia bo zasedenost med prazniki primerljiva z letom 2019

V Termah Olimia glede na trenutno prejete rezervacije ocenjujejo, da bo zasedenost med božično-novoletnimi prazniki primerljiva z letom 2019. Z decembrskim obiskom in zasedenostjo so zadovoljni, oboje je v skladu z načrtovanim, so pojasnili v termah.

Tudi v Termah Zreče do konca decembra pričakujejo dobro zasedenost namestitvenih zmogljivosti, imajo pa še nekaj prostih postelj v božično-novoletnem terminu. V celotnem decembru bodo v Termah Zreče glede na doslej ustvarjene nočitve in glede na stanje rezervacij ustvarili dobrih 9300 nočitev, kar je 16 odstotkov več kot v decembru 2019. Po pričakovanjih bo največ slovenskih gostov, kar 99 odstotkov vseh.

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer ob sicer precejšnjem izpadu obiska in prihodkov v lanskem in letošnjem letu zaradi ukrepov ob epidemiji ugotavlja, da so zdravilišča še bolj »utrdila mesto med domačimi gosti, z ali brez bonov« in da je prihodnost za zdravilišča ob nadaljnjem umirjanju epidemije in če ne bo ponovnih zaostritev, ki bi vodila v zaprtje turizma, obetavna.

image_alt
Avstrija: Delo na črno ponovno v porastu

Je pa, kot je dejal, vsem že zdaj jasno, da se napovedi, ki so jih dajali pred letom dni, da bo do okrevanja prišlo nekje v letih 2023 ali 2024, nedvomno podaljšujejo v leto 2025 in mogoče celo še naprej in da bodo šele takrat spet lahko dosegli takšne rezultate, kot so jih v normalnih letih obratovanja. Vsekakor pa je za to potrebno, da se bodo v zdravilišča spet v večjem številu vrnili tudi tuji gostje.

Glede na aktualne razmere pa ocenjuje, da je zdaj bolj kot kadarkoli doslej prav zdraviliški program za zdravje in boljše počutje tisti pravi in ga razumejo tudi kot pomoč tistim, ki so covid-19 preboleli v težjih oblikah. Zato si v zdraviliščih želijo, da bi država podprla sistemsko možnost zdraviliške rehabilitacije po prebolelem covidu za bolnike, ki to potrebujejo.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.