Slovenija kot Evropska regija gastronomije 2021

Slovenija je bila po svoji gastronomski ponudbi v kombinaciji z razvojem trajnostnega in kakovostnega življenja razglašena za evropsko regijo gastronomije 2021.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Nagrado je Sloveniji podelil Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT). Slovenija je namreč dokazala, da je razvila zadostne projekte in programe, povezane z gastronomijo. V panel so bili vključeni strokovnjaki z različnih področij, kot so turizem, kultura, gostinstvo in kmetijstvo.  
 
FOTO: Javornik Dejan
FOTO: Javornik Dejan
Slovenija je edina evropska država, ki povezuje Alpe, Sredozemlje, Kras in Panonsko nižino. IGCAT Slovenijo opisuje kot izjemno raznoliko pokrajino in naravo države, vezano na barvito kulturo in gastronomijo. Kulinarična filozofija v državi temelji na načelu »od vrta do mize«, kar se kaže v tesnih odnosih med kuharji in lokalnimi proizvajalci ter povezavah med slovensko pokrajino in tradicionalnimi kulinaričnimi izkušnjami.

Da bi država še bolj podkrepila zavezanost k zeleni gastronomiji, Slovenska turistična organizacija napoveduje novo oznako »Slovenska zelena kuhinja«, ki bo postala del Zelene sheme slovenskega turizma. V program certificiranja bodo vključene destinacije in ponudniki storitev, ki postavljajo trajnost v jedro svojih dejavnosti.
 

Slovenska turistična organizacija je pred kratkim odprla novo spletno stran, ki predstavlja celotno zgodbo gastronomije v Sloveniji. Poseben odsek je namenjen butičnim zgodbam inovativnih kuharjev in njihovim povezavam z lokalnimi proizvajalci ter visokokakovostnimi sestavinami. Spletna stran je na voljo tukaj.
 

Več iz rubrike