Slovenija kot Evropska regija gastronomije 2021
Slovenija je bila po svoji gastronomski ponudbi v kombinaciji z razvojem trajnostnega in kakovostnega življenja razglašena za evropsko regijo gastronomije 2021.

Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock
Nagrado je Sloveniji podelil Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT). Slovenija je namreč dokazala, da je razvila zadostne projekte in programe, povezane z gastronomijo. V panel so bili vključeni strokovnjaki z različnih področij, kot so turizem, kultura, gostinstvo in kmetijstvo.
Slovenija je edina evropska država, ki povezuje Alpe, Sredozemlje, Kras in Panonsko nižino. IGCAT Slovenijo opisuje kot izjemno raznoliko pokrajino in naravo države, vezano na barvito kulturo in gastronomijo. Kulinarična filozofija v državi temelji na načelu »od vrta do mize«, kar se kaže v tesnih odnosih med kuharji in lokalnimi proizvajalci ter povezavah med slovensko pokrajino in tradicionalnimi kulinaričnimi izkušnjami.
Da bi država še bolj podkrepila zavezanost k zeleni gastronomiji, Slovenska turistična organizacija napoveduje novo oznako »Slovenska zelena kuhinja«, ki bo postala del Zelene sheme slovenskega turizma. V program certificiranja bodo vključene destinacije in ponudniki storitev, ki postavljajo trajnost v jedro svojih dejavnosti.
Slovenska turistična organizacija je pred kratkim odprla novo spletno stran, ki predstavlja celotno zgodbo gastronomije v Sloveniji. Poseben odsek je namenjen butičnim zgodbam inovativnih kuharjev in njihovim povezavam z lokalnimi proizvajalci ter visokokakovostnimi sestavinami. Spletna stran je na voljo tukaj.

FOTO: Javornik Dejan
Da bi država še bolj podkrepila zavezanost k zeleni gastronomiji, Slovenska turistična organizacija napoveduje novo oznako »Slovenska zelena kuhinja«, ki bo postala del Zelene sheme slovenskega turizma. V program certificiranja bodo vključene destinacije in ponudniki storitev, ki postavljajo trajnost v jedro svojih dejavnosti.
PREBERITE TUDI:
Slovenska turistična organizacija je pred kratkim odprla novo spletno stran, ki predstavlja celotno zgodbo gastronomije v Sloveniji. Poseben odsek je namenjen butičnim zgodbam inovativnih kuharjev in njihovim povezavam z lokalnimi proizvajalci ter visokokakovostnimi sestavinami. Spletna stran je na voljo tukaj.
Več iz rubrike
Trump, trgovina in vojaki: nočna mora Južne Koreje
Sredi carinske vojne – intervju z začasnim predsednikom.
Še ne investirate? Začnite danes
V današnjem svetu se številni spopadajo z negotovostjo glede svoje finančne prihodnosti.
Zadnje novice
Ne spreglejte
Kako do velikih finančnih ciljev? Ta varčevalni produkt ponuja visoke donose
AKTUALNO
Mateja Urlep: Predsodke podpihujejo tisti, ki branijo svoje milijardne interese
AKTUALNO
Vsakomur priporočam daljšo izkušnjo v tujini
AKTUALNO
Človek iz delavskega razreda, ki bo nadomestil Warrena Buffetta
AKTUALNO