Slovenija, Hrvaška in Italija skupaj za razvoj vodikovih tehnologij

Predstavniki držav so podpisali namero za vzpostavitev sodelovanja za skupno podporo izgradnji Severno jadranske čezmejne vodikove doline.
Fotografija: Blaž Košorok. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
Blaž Košorok. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok je v ponedeljek v Zagrebu s hrvaškim kolegom Ivom Miletićem in predsednikom avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine Massimilianom Fedrigo podpisal pismo o nameri za vzpostavitev sodelovanja za skupno podporo izgradnji Severno jadranske čezmejne vodikove doline.

Kot so sporočili z infrastrukturnega ministrstva, pismo o nameri predvideva vzpostavitev okvirja sodelovanja z namenom spodbujanja razvoja vodikovih tehnologij, priprave nabora projektov in iskanja virov za njihovo financiranje. S tem želijo prispevati k doseganju ciljev iz evropskega zelenega dogovora in iz evropske strategije za vodik, ki predvidevajo zmanjšanje emisij za najmanj 55 odstotkov glede na leto 1990 in podnebno nevtralnost do leta 2050.

image_alt
Kam beži ruska elita?

Skupni projekti za postavitve vodikovih polnilnic in transporta vodika

»Vsebina se nanaša na regionalno sodelovanje in vzpostavitev čezmejnih vodikovih dolin s ciljem, da se izvedejo tranzicije v integriran ekosistem na področju energije, ki vključuje sektorje: energetika, industrija in transport,« so pojasnili na ministrstvu.

Poleg tega se bo po njihovih besedah vzpostavilo sodelovanje na področju inovacij in skupnih projektov, in sicer prek pospešenega začetka razvijanja energetskih rešitev, ki temeljijo na vodiku, s tem pa vzpostavitve vrednostnih verig. Pripravljeni naj bi bili skupni projekti na področjih postavitve vodikovih polnilnic in transporta vodika.

image_alt
Na Šrilanki odkrili 310-kilogramski naravni safir

Meddržavno sodelovanje bo predvidoma potekalo tudi na področju znanstvenoraziskovalnega dela, izvedbe potrebnih izobraževanj in podobno.

Na podlagi pisma o nameri bo ustanovljena skupna delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov zastopnikov držav, industrije in raziskovalnih institucij, ki bo izvajala operativne naloge za uresničitev namena sodelovanja, so še napovedali na ministrstvu.

image_alt
Od skromnih začetkov do 1,7 milijarde evrov vrednega podjetja

Več iz rubrike