Sklad Alfi za 50 milijonov evrov prevzel Merkur trgovino

Nepremičnine naj v transakcijo ne bi bile vključene, saj je družba najemnik v trgovskih centrih, katerih lastnik je bil nekdanji Merkur.
Fotografija: Foto: Igor Zaplatil / Delo
Odpri galerijo
Foto: Igor Zaplatil / Delo

Sklad Alfi bo za približno 50 milijonov evrov prevzel Merkur trgovino. Nepremičnine naj v transakcijo ne bi bile vključene, saj je družba najemnik v trgovskih centrih, katerih lastnik je bil nekdanji Merkur. Pogodbo naj bi podpisali prihodnji mesec.

Glavni lastnik družbe je ameriški sklad HPS Investment Partners, ki je trgovsko dejavnost odkupil iz stečajne mase Merkurja julija 2017. Za dejavnost je plačal 28,56 milijona evrov, nato pa je od avstrijske slabe banke Heta odkupil še 13 trgovskih centrov. Zanje je odštel 49 milijonov evrov, kar je bilo takrat več od pričakovanj.

image_alt
Najstarejši hotel na svetu se nahaja na Japonskem

Pred dvema letoma je HPS 15 Merkurjevih trgovin in prodajnih centrov po vsej Sloveniji za sto milijonov evrov prodal drugemu skladu, LCN Capital Partners, ki je sicer tudi dvoodstotni lastnik Merkurja trgovine. LCN bo ostal najemodajalec tudi v prihodnje, nepremičnine namreč niso del transakcije Alfija. LCN je najemne pogodbe že dolgoročno podaljšal.

Načrti novih lastnikov še niso znani

Pogodba o prevzemu naj bi bila podpisana v naslednjem mesecu. Kakšni so načrti novih lastnikov, še ni jasno, a po poročanju časnika menda potencial vidijo v Merkurju tudi kot platformi za energetsko sanacijo stavb.

image_alt
Najdena največja zbirka kovancev iz anglosaškega obdobja

Merkur je v lanskem koronskem letu, ko so bile trgovine del leta za potrošnike zaprte, ustvaril 220 milijonov evrov prihodkov, medtem ko jih je leto prej 237 milijonov evrov. Čisti dobiček je znašal četrt milijona evrov, leto prej pa 4,8 milijona evrov.

Alfi je sicer aktiven na slovenskem prevzemnem trgu. Med drugim konsolidira zasebne veterinarske bolnišnice in zasebne zdravstvene centre, ki se ukvarjajo s slikovno diagnostiko. Kupil je tudi proizvajalca anten Trival ter po nakupu terjatev od upnikov prevzel še trgovca Tuš, kjer vodi prestrukturiranje.

image_alt
Plimovanje: Bogat in zanesljiv, vendar neizkoriščen vir energije

Več iz rubrike