Seznam najbolj varnih držav na svetu; Slovenija visoko na lestvici

Varnostne razmere igrajo v današnjem kaotičnem svetu pomembno vlogo. Katere države se v svetovnem merilu uvrščajo med najvarnejše?
Fotografija: Naša država se je glede na varnost uvrstila na zavidljivo 3. mesto. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Naša država se je glede na varnost uvrstila na zavidljivo 3. mesto. FOTO: Shutterstock

Avstralski inštitut za ekonomijo in mir s sedežem v Sydneyu je objavili seznam najvarnejših držav na svetu. Gre za države z najmanjšim številom umorov, ropov in drugih kriminalnih dejanj. Tako imenovani Global Peace Index razvršča države po oceni varnosti, ne glede na ostale dejavnike v državi, kot so denimo življenjski stroški, zdravstvo in podobno.
 

1. mesto: Češka 


Ta srednjeevropska država je znana po svojem dobrem pivu in ostankih kulture iz habsburške dobe. Cene na Češkem so zelo sprejemljive, saj se država uvršča na 69. mesto glede na višino življenjskih stroškov. Češka velja za precej varno državo. Nekaj previdnosti pa vseeno ni odveč, če se sprehajate po precej turistični Pragi. Dogaja se, da boste kot turist za gostinske storitve in taksi plačali več kot domačini.

2. mesto: Portugalska

 
Portugalska je znana po svoji bogati kulturni dediščini, izjemni pokrajini in živahnimi mesti. Navdušuje številne pohodnike, pustolovce in surferje. Tipične za portugalsko kuhinjo so ribe in morski sadeži. Portugalska je z vidika varnosti zelo varna država, vseeno pa je nekaj previdnosti potrebne, če se sprehajate po večjih mestih, kot sta Lizbona in Porto. Umrljivost na cestah je po drugi strani večja, kot v nekaterih drugih evropskih državah. Uvršča se na 54. mesto najdražjih držav.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

3. mesto: Slovenija 


Naša država se je glede na varnost uvrstila na zavidljivo 3. mesto. Avstralski inštitut jo opisuje kot bivšo Jugoslovansko državo, ki meji na Italijo in Avstrijo. Uvršča se na 49. mesto najdražjih držav.
 

4. mesto: Kanada 


Kanada je takoj za Rusijo druga največja država po površini, vendar pa je zanjo značilna zelo redka poseljenost. V njej namreč biva »zgolj« 32 milijonov prebivalcev. Je sodobna, tehnološko napredna in energetsko samozadostna država. Njeno gospodarstvo je v veliki meri odvisno od izkoriščanja naravnih virov. Kanada se uvršča na 28. mesto najdražjih držav. Kriminalna dejanja pa so redkost celo v večjih mestih.

5. mesto: Avstrija 


Avstrija je dežela Mozarta in marcipana. Hkrati je znana po svoji hriboviti pokrajini, po Alpah in kot odlična smučarska destinacija. Slednja se uvršča na 24. mesto najdražjih držav. Med evropskimi državami pa se uvršča na drugo mesto glede na najmanjše število umorov (zgolj 0,66 umorov na 100.000 prebivalcev).
 

Več iz rubrike

aktualno

Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

aktualno

Vlada podaljšala veljavnost turističnih bonov

Vlada je na današnji seji podaljšala veljavnost turističnih bonov do konca leta 2021, je na vladni novinarski konferenci povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Komentarji: