Zbirajo se podpisi za znižanje DDV

Stranka v ustanavljanju Zmoremo je začela zbirati podpise za zakon, s katerim bi vrnili stopnje davka na dodano vrednost (DDV) na čas izpred finančne krize.
Fotografija: Da bodo lahko predlog novele zakona o DDV vložili v formalni postopek v DZ, potrebujejo 5000 overjenih podpisov. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Da bodo lahko predlog novele zakona o DDV vložili v formalni postopek v DZ, potrebujejo 5000 overjenih podpisov. FOTO: Shutterstock

V Zmoremo si želijo vrnitev splošne stopnje DDV na 20 odstotkov in nižje stopnje DDV na 8,5 odstotka, kot je veljalo do sredine leta 2013, ko ju je tedanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek zvišala na današnjih 22 oz. 9,5 odstotka. Ukrep je bil predviden le kot začasen, a je nato DZ leta 2015 na predlog vlade Mira Cerarja sklenil, da višje stopnje DDV postanejo trajne.

»Prepričani smo, da bomo z znižanjem DDV naredili največ, da pomagamo gospodarstvu in potrošnikom, s tem pa tudi državi,« so v Zmoremo z nekdanjim poslancem SD Luko Jurijem na čelu zapisali v sporočilu za javnost.

Da bodo lahko predlog novele zakona o DDV vložili v formalni postopek v DZ, potrebujejo 5000 overjenih podpisov. Podpis lahko poda vsakdo, ki ima volilno pravico, in sicer digitalno prek e-uprave ali osebno na upravnih enotah. Zbiranje traja do vključno 21. decembra.


Izračunali so, da bi predlagano znižanje DDV povzročilo 480 milijonov nižje prihodke za državni proračun. A to si Slovenija lahko privošči in izpad nadomesti s sredstvi iz svežnja paketov za oživljanje gospodarstva, ki so ga članice EU sprejele poleti, so zapisali v obrazložitvi predloga zakona. Na dolgi rok pa bi bile finančne posledice za proračun pozitivne.

DDV je v prejšnjem sklicu DZ poskušala večkrat znižati tudi tedaj opozicijska SDS. Član te stranke je tudi zdajšnji finančni minister Andrej Šircelj, ki pa je od nastopa mandata na vsa vprašanja poslancev v zvezi s tem doslej odgovarjal negativno.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: