Severna Koreja izstrelila prvo balistično raketo letos

ZDA so obsodile dogodek in pozvale k pogovorom. Japonska je izrazila zaskrbljenost.
Fotografija: Severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Foto: Shutterstock

Severna Koreja je danes v morje vzhodno od Korejskega polotoka izstrelila balistično raketo, prvo letos, so danes sporočili v Južni Koreji in na Japonskem. ZDA so dogodek obsodile in pozvale k pogovorom.

Po podatkih južnokorejske vojske so raketo izstrelili z izstrelišča na kopnem in dodali, da razmere pozorno spremljajo, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Donald Trump se sooča z novimi finančnimi težavami

Japonska vlada je sporočila, da je Severna Koreja domnevno izstrelila balistično raketo, ter prav tako izrazila zaskrbljenost.

ZDA so dogodek obsodile in Pjongjang pozvale k pogovorom. »Ta izstrelitev je v nasprotju z več resolucijami Varnostnega sveta ZN in predstavlja grožnjo za sosede Severne Koreje in mednarodno skupnost,« je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta. Dodal je, da ZDA še naprej ostajajo zavezane diplomatskemu pristopu do Severne Koreje.

S State Departmenta so še opozorili, da je ZDA trdno zavezana k obrambi Južne Koreje in Japonske. Ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin se bosta že v četrtek sestala na rednih varnostnih pogovorih z japonskimi kolegi.

image_alt
Bill Gates investiral več milijonov v startup brez strank in dobička

Zadnja tovrstna izstrelitev kljub prepovedi izvedena oktobra lani

Severna Koreja je zadnjo tovrstno izstrelitev izvedla oktobra lani, in to kljub temu, da resolucije ZN tovrstne preizkuse prepovedujejo.

Pjongjang že več let dela na raketah, ki jih je mogoče opremiti z jedrskimi konicami.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v govoru prejšnji teden napovedal, da bodo tudi v novem letu nadaljevali krepitev vojaških zmogljivosti.

Medtem je dialog med Pjongjangom in Washingtonom zastal, odkar so leta 2019 propadli pogovori med severnokorejskim voditeljem in tedanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Več iz rubrike