Bill Gates investiral več milijonov v startup brez strank in dobička

Investicijski sklad Billa Gatesa, Breakthrough Energy Ventures je vložil 10 milijonov dolarjev v zagonsko podjetje, ki ima le sedem zaposlenih.
Fotografija: Foto: POOL /REUTERS
Odpri galerijo
Foto: POOL /REUTERS

V zadnjem času je prodaja električnih avtomobilov zelo porasla, zato je investicija v avtomobilski trg zelo smiselna, menijo poznavalci.

Tako meni tudi Bill Gates, ki je nedavno investiral 8,8 milijona evrov v majhno zagonsko podjetje, ki izdeluje baterije za električne avtomobile.

image_alt
Bill Gates: Izogibajte se delnicam naftnih podjetij

V električnih avtomobilih se uporabljajo litijeve baterije, saj je litij najlažja kovina hkrati pa ima najvišje razmerje med obremenitvijo in težo kar omogoča boljše delovanje in daljšo življenjsko dobo.

Podjetje ima potencial za revolucijo na trgu električnih vozil

Podjetje Mangrove Lithium je zagonsko podjetje, ki je osredotočeno na pretvorbo surovega litija v material za baterije. V samo treh letih so razvili fleksibilno modularno platformo za proizvodnjo litijevega hidroksida in karbonata za baterije iz različnih vhodnih tokov na stroškovno najbolj učinkovit način.

Analitik pri Cleantech Group, Ian Hayton pojasnjuje, da sta rudarjenje in predelava litija na splošno precej neučinkovita. S trenutnim postopkom ekstrakcije se namreč dobi iz trde kamnine ali slanice največ 50 odstotkov litija, s tehnologijo Mangrove pa bi jo lahko izkoristili 90 odstotkov, razlaga strokovnjak.

image_alt
Teslin avtopilot pod drobnogledom, odzvale so se tudi delnice

Gates verjame, da ima tehnologija Mangrove velik potencial za revolucijo na trgu električnih avtomobilov, zato se je odločil za ogromno investicijo v energetsko zagonsko podjetje brez strank, brez prihodkov in le s sedmimi zaposlenimi, navaja Tech Startups.

Mangrove lahko pomaga reševati ozko grlo v dobavni verigi

Obstaja pet segmentov na trgu litija: rudarstvo in pridobivanje, kemična obdelava, proizvodnja baterijskih komponent, montaža baterij in proizvodnja za končno uporabo. Tehnologija Mangrove se osredotoča na drugo stopnjo, kemično obdelavo. »Mi smo srce procesa,« je dejal izvršni direktor podjetja Mangrove, Saad Dara.

Povpraševanje po električnih avtomobilih še naprej raste, s tem pa tudi povpraševanje po litiju. Kot navajajo tuji mediji naj bi slednje do leta 2030 naraslo do 2,57 milijona metričnih ton.

Slika je simbolična. Foto: Leon Vidic/Delo
Slika je simbolična. Foto: Leon Vidic/Delo

Mangrov ima potencial, da sproži drastične spremembe v industriji litijevih baterij in pomaga pri reševanju težav z oskrbo, menijo poznavalci.

Gates z vlaganjem v podjetja s tehnologijo čiste energije v boj proti podnebnim spremembam.

Trenutno podjetje upravlja majhno tovarno v Vancouvru v Kanadi, zahvaljujoč Gatesovi investiciji pa bodo lahko zgradili komercialni obrat v industrijskem obsegu.

Naložba v Mangrove je bila v zadnjem času že druga Gatesova investicija v globalni projekt za zmanjševanje emisij ogljika. Oktobra je milijarderjeva družba Breakthrough Energy, ustanovljena leta 2015, investirala 22 milijonov evrov v zagonsko podjetje ONE, ki se prav tako ukvarja z baterijami za električna vozila.

image_alt
Proizvajalec električnih traktorjev kuje železo, dokler je vroče

»Prehod na električna vozila je ključni korak pri zmanjševanju globalnih emisij toplogrednih plinov. Tehnologija Mangrove rešuje veliko omejitve pri elektrificiranju svetovnega voznega parka, saj omogoča litijev hidroksid z najcenejšimi stroški in najvišjo čistostjo,« pravi Carmichael Roberts iz Breakthrough Energy Ventures, naložbene veje družbe Brakthrough Energy.

Več iz rubrike